Európa legtitokzatosabb fővárosa

0

Nagyon régen jelentkezett írással a Határátkelőn Jani haverja (aki hat éve írt először a blogra, szóval ős-szerzőnek számít), ám most szerencsére megtörte a csendet azért, hogy bemutathassa a városát, ami nem más, mint Tirana. Az albán főváros még mindig Európa egyik legkevésbé ismert nagyvárosának számít, pedig az elmúlt években nem akármilyen fejlődésen ment keresztül, legalábbis mai szerzőnk szerint, aki a bemutatóhoz fényképeket is küldött.

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket?

Természetesen a városközpontba. A Szkander bég tér, amely idén az európai városi közterületek versenyén 279 nevező közül első díjat kapott a város szíve.

A Szkander bég tér

Onnan kényelmes sétával bejárhatók a központi látnivalók: a Hunyadi János emléktábla, a Blloku – amely a kommunizmus alatt lezárt terület volt, ma pedig szórakozónegyed – Enver Hoxha egykori házával, az Emlékpark, ahol bunkert és a Berlini-fal egy darabját is láthatjuk, a Piramis, valamint a Teréz anya tér, ahol Ferenc pápa 2014-ben első európai útján celebrált szentmisét.

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban?

Nem az ingyenes dolgokat emelném ki, hanem úgy általában szerintem a legjobbakat (amik egyúttal ingyenesek is). Nagyon sok a zöldterület. Ez már Edi Rama jelenlegi miniszterelnöknek (akkori polgármesternek) is szívügye volt a 2000-es évek elején, akkor kezdte megnövelni a zöldterületek számát, többek között ezért lett 2005-ben egy internetes szavazáson a világ legjobb polgármestere, de a jelenlegi városvezetés is nagyon fontosnak tartja ezt.

A Rinia park a városközpontban

Tirana kis területen fekszik, viszont 800.000-en lakják, és rengeteg a jármű, ezért is fontos a sok zöld. A másik, hogy mediterrán a klímája. Ez azért jó, mert enyhék és rövidek a telek, és a növényzet is mediterrán. Sok a pálma, leander, citrusféle.

És ebből következik, hogy közel van a tengerhez. Durres-be, Albánia egyik legnagyobb üdülővárosába eljutni kb. háromnegyed óra.

Hol érdemes enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát?

Erre nehéz válaszolni, ugyanis Albánia hivatalosan is világelső a 100.000 főre jutó vendéglátóhelyek számában. 🙂 Ez azt jelenti, hogy ha az ország lakossága egyszerre szeretne beülni egy étterembe vagy kávézóba, akkor minden negyedik ember megtehetné.

Tiranában is se szeri, se száma az éttermeknek, kifőzdéknek, de mi sokszor az Új Piacra (Pazari i Ri) visszük a vendégeinket, ott ugyanis az elegáns halétteremtől kezdve az egyszerűbb, házias éttermeken át olyan kis sütödét is találunk, ahol akár az albán nemzeti csemegét, a sült bárányfejet is megkóstolhatjuk. És persze be is vásárolhatunk.

De a Blloku-ban is rengeteg éttermet találunk, az albán ételeket kínálóktól elkezdve az olasz, spanyol, mexikói, japán, stb. ételekre specializálódott helyeket is. És van olyan étterem is, amelyben egy kis állatkert is helyet kapott, a neve is az, hogy a Medve asztala.

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét?

Az előbb említett városközpontban. Tirana fiatal főváros, csak 1925-ben lett az, és leginkább a megszálló olaszok által képviselt építészet, valamint a kommunista éra hagyta rajta a nyomait, de ultramodern épületeket is találunk a központban.

Az ultramodern ikertornyok Tiranában

Óvárosa nincsen, és az egész város eklektikus, szépnek nem igazán nevezhető. De van egy sajtos hangulata, mely átmenetet képez a kelet és a nyugat között, egy nyüzsgő, dinamikus, élettel teli hely.

A Piramis egy letűnt kor emléke

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni?

Az albán élelmiszerek közül olívaolajat, olajbogyót, fügelekvárt, Szkander bég konyakot. És a szokásos ajándéktárgyakat, az albán nemzeti lobogót idéző piros alapon fekete sasos pólót, sapkát, labdát bármelyik ajándéküzletben, és Kruja-ban kézzel készített dolgokat, ezüst ékszert, olajfából faragott használati tárgyakat, szép terítőket, sálakat. Esetleg egy kis kecske- vagy birkasajt is elfér a bőröndben.

Mennyire könnyű munkát találni a környéken?

Albánia a szolgáltatásokból él, ipara gyakorlatilag nincsen. És nagyon főváros centrikus, a 2,8 milliós lakosságból az országnak majdnem az egyharmada a fővárosban és környékén él. Mivel jó az adórendszer nagyon sok a külföldi cég, ők elsősorban jó angol nyelvtudással keresnek szakembereket.

Albánia nyitott az új technológiákra, várják a külföldi befektetőket, és ezeknél a cégeknél versenyképes fizetéseket adnak. Ilyen állásokra érdemes pályázni, de az úgymond kétkezi munkában inkább ne versenyezzünk az albánokkal, mert a fizetés az európai bérekhez viszonyítva nagyon kevés lesz.

Milyen szolgáltatások érhetők el a városban?

A szokványos nagyvárosi szolgáltatásokon kívül Tirana többek között a magánkórházak és magánegyetemek városa is, mindkettőből ár-érték arányban a legolcsóbbakat itt lehet találni Európában.

Milyen kikapcsolódási lehetőségeket nyújt az adott város (és környéke)?

Felmenni a libegővel a Dajti-hegyre egy jó program lehet, nyáron azért, mert a hegyen hűvösebb van, télen pedig lehet fenn hó, ami a mediterrán részen nem jellemző. Ha már a libegőhöz megyünk, alatta van a nagy 106 szobás atombiztos bunker, azt is érdemes megnézni, ilyet máshol nemigen látni.

A Dajti-hegyen a táj vadregényes

Érdemes átmenni is a Dajti-hegyen autóval, de akár motorral vagy az edzettebbeknek kerékpárral, gyönyörű a táj, tavak, vízesés és remek bárányos, kecskegidás, valamint pisztrángos éttermek vannak, az utóbbiak némelyikénél akár magunknak is kifoghatjuk az elfogyasztani kívánt halat.

Nem messze Tiranától Petrele várát is érdemes felkeresni, ez Albánia második legfontosabb történelmi zónája Kruja után, melyet Szkander bég nővére, Mamica védett.

Ahogy írtam, a tenger is közel van, akár egy hosszú hétvégére is érdemes nyáron iderepülni, csobbanhatunk az Adriában, már nem csak Budapestről, hanem Londonból is van közvetlen fapados járat.

Kinek ajánlanád a várost?

Mindenkinek, aki kíváncsi Európa valaha legelzártabb országának fővárosára, egy dinamikusan fejlődő, de mégis hagyományait megtartó vendégszerető várost szeretne látni, jókat enni olcsón, érezni a kelet és nyugat közötti átmenetet.

Milyen a jövőképed az adott városban?

Tirana Európa egyik legdinamikusabban fejlődő fővárosa. Mi, akik már 7 éve itt élünk, is látjuk a napról-napra történő változásokat. Remélhetőleg ez így folytatódik tovább, és akkor egyre vonzóbb befektetési célpont lesz, valamint a turizmus is egyre inkább felfedezi magának nemcsak Tiranát, de egész Albániát.

Most már nagyon sok elérhető információ van Albániáról magyarul is, egyre kevésbé tartanak az emberek az országtól, így az a tendencia, ami évek óta megfigyelhető a fejlődés terén bátrabbá teszi őket, hogy akár ingatlant vegyenek, vállalkozást nyissanak, vagy akár csak nyaralni jöjjenek.

Albánia, Európa utolsó titka

Share.

About Author

Leave A Reply