Északi menedék

0

Van egy film, ami mindössze 26 perc, de ez egy olyan félóra, amit mindenképpen érdemes rászánni az Északi menedékre, hiszen 52 magyar 56-os menekült történetét dolgozza fel, nem akárhol: Izlandon.

A forradalom után a legtöbben Nyugat-Európába, Amerikába, esetleg Ausztráliába mentek, ám az talán kevéssé közismert, hogy Izland is befogadott félszáz magyart.

Nem véletlenül persze, a puszta szívjóság mellett racionális okuk is volt rá: munkásokra volt szükségük, akik elvégzik azt a munkát, amit az izlandiak nem olyan szívesen vállaltak, vagy egyszerűen nem volt rá emberük.

Ahogy a filmben is elhangzik, nem értelmiségieket kerestek akkor, amikor az izlandi vöröskereszt bérelt repülőn utaztatta Bécsből a szigetországba a kiválasztott és igent mondó, menekülő magyarokat.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

A magyarok közül a legtöbben még a menekülttáborokban azt gondolták, hogy jegesmedvéktől hemzsegnek a falvak és a városok utcái, valamint halon kívül semmi mást nem lehet ott enni. Így nem csoda, hogy nem tolongtak a lehetőségért.

Azonban aki kijutott, sohasem bánta meg a repülőutat, ami nem volt veszélyektől mentes. Útközben két hajtómű is leállt a négyből, de végül szerencsésen landoltak – írta a zoom.hu.

Sokan ott telepedtek le, s ugyan volt, aki nem bírta a bálnavadászatot, de az izlandi hideget és sötétséget már igen, s nekik az állampolgárság mellé izlandi név is járt.

Az Északi menedék Dunajcsik Mátyás, Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur közös filmje. November 11-ig lehet megnézni, szóval hajrá!

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: pixabay.com/JayMantri)

Share.

About Author

Leave A Reply