„Én voltam a tipikus magyar”

0

Az építési vállalkozóként dolgozó Attila alig pár száz euróval a zsebében, mindent egy lapra feltéve vágott neki a határátkelésnek, és indult el Belgiumba. Elege lett a magyarországi kilátástalanságból, és az állandóan negatív közhangulatból.

„Én voltam a tipikus magyar, aki soha semminek nem tudott örülni, soha semmi nem volt neki elég jó, mindig a kifogásokat kerestem. Most reggel úgy ébredek fel, hogy bármi probléma van, megoldom” – beszélt az életszemléletbeli különbségről a HírTV-nek.

Attila most öt éve költözött Belgiumba, akkor 42 éves volt. Azért döntött a váltás mellett, mert hiába volt diplomája, nem kapott munkát Magyarországon. Most Belgiumban jólmenő építési vállalkozása van.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

A kezdet természetesen Belgiumban is nehéz volt, de teljesen más a mentalitás: „Nagyon nehéz volt, semmit nem adnak ingyen, semmi nem jár nekünk, de ha dolgozol, akkor megéri”.

A belga rendszer tanította meg a tiszta üzletre, és arra, hogy az állam segítheti is a vállalkozásokat. Az ügyintézők végig segítőkészek voltak, mindig arra figyeltek, hogyan lehet valamit megoldani, és nem arra, hogyan nem.

„Az első meglepetés az volt, amikor mentem aggódva a könyvelőhöz, hogy még nem tudom kifizetni az áfát, mert nem érkezett meg a számlámra a pénz. Mire azt mondta, hogy nyugi, addig nem is kell befizetni. Az tetszik a rendszerben, hogy nem kell sumákolni” – mondta Attila.

A vállalkozásában magyarokkal dolgozik, mert (szemben a belgákkal) hatékonyak, gyorsak, pontosak. Eleinte ugyan nehezen sikerült bekerülnie a megfelelő ügyfélkörbe, de mára sikerült.

„Ma már itt vagyok otthon. Én szeretek magyar lenni, szeretem Budapestet, szeretem a hazámat, és szeretek otthon is lenni – vendégként. De az otthonom itt van” – fogalmazott.

„Magyarországhoz köt a családom, az emlékeim, ott nőttem fel, imádom Magyarországot és a magyar embereket is. De ugyanúgy imádom a belgákat, Európát is, mindenkit. Az a gondom az egésszel, hogy mintha elfelejtettük volna, hogy Európában magyarként is európaiak vagyunk. Nem kell megtagadnunk a gyökereinket, de azokat sem, akik el mertek ide jönni dolgozni, élni, újrakezdeni az életünket” – mondta az interjúban.

A végén egy kérdésre azt felelte, jelen pillanatban nincs semmi olyan az életében, amiért összepakolna és hazamenne.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

Share.

About Author

Leave A Reply