„Emigráns már sohasem válik belőlem”

0

Donáth Mirjam hét év New York-i élet után költözött vissza Budapestre brazil férjével, hogy aztán azóta már tovább is költözzenek a dél-amerikai országba, ahol most éppen kisebb káosz alakult ki egy országos sztrájk miatt.

Talán nem véletlen, hogy úgy gondolja, „Magyarország még mindig összehasonlíthatatlanul biztonságosabb a világ megannyi pontjánál, élhetőbb is, ha az éppen regnáló hatalom megengedi ezt”.

A brazíliai élet, különösen családdal, nem egyszerű és pláne nem olcsó – mesélte Mirjam az Indexnek a Menjek/Maradjak dokusorozat legújabb epizódjai (melynek ő az egyik főszereplője) kapcsán.

„Hol és meddig maradunk, és utána hová álmodjuk majd magunkat – erre nincs válaszom. Nem lehet válaszom, amikor már az első hónap után látom, háromszor annyiba kerül itt az élet, mint odahaza. És a háromszor annyi már tarthatatlan kategória” – mondta.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYRE GYŰJTVE

„Fantasztikus, hogy a kislányom óvodába járhat itt is, és esélyt kap arra, hogy otthon legyen a brazil kultúrában. Ez gyönyörű, ahogy abban is van valami gyönyörű, hogy a budapesti oviban csak az étkezésért kell fizetnünk, nem pedig a csillagászati árú szolgáltatásért. Felvetettem a férjemnek, hogy adjuk állami óvodába a gyereket Brazíliavárosban is. Olyan pillantást vetett rám, mintha azt javasoltam volna, hogy hagyjuk magára egy nyomornegyedi játszótéren” – tette hozzá.

Mirjam egy dologgal többé-kevésbé tisztában van: „Csak azt érzem valamelyest biztosan hét év New York-i élet után, hogy emigráns már sohasem válik belőlem. Az én otthonom Magyarország, a férjemé leginkább az Egyesült Államok, és vegyes házasságban élőként nem kényszeríthetjük egymást hosszú időre olyan helyzetbe, amelyben a másik idegen marad. Ezért lehetőségeinkhez és érveléstechnikánk erejéhez mérten bolyongunk.”

A teljes beszélgetést itt találjátok.

„Jobb itthon, csak sokkal nehezebb”

(Fotó: Luis Andres Henao)

Share.

About Author

Leave A Reply