Elképesztő képek New York múltjából

0

A legtöbb New York-i most olyan területen él, amely valaha termőföld volt. Akkor, amikor Manhattan még nem a híres 1811 utca rácsából állt, a szigeten farmok voltak. Igen, még az Upper West Side helyén is.

A New York városi múzeum online elérhetővé tette azt az illusztráció- és fotógyűjteményt, ami a régmúltban készült képeket és metszeteket mutatja be. A gyűjtemény címe: The Greatest Grid.

A képek megőrizték azon dombok emlékét is, melyeket azért romboltak le, hogy a laposabb területen könnyebben építkezzenek.

A nyitóképen látható Bowery a legrégebbi csomópont Manhattan szigetén. Egy régi holland szóból ered a neve, ami farmot jelent. Ma kicsit jobban ismerjük Wall Streetként…

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Abban az időben New York City még New Amsterdam volt. Dombok, erdők, sziklák, farmok és egymástól távol eső házak jellemezték. Ez egy 1776-os illusztráció a Bronxról.

Egy amerikai térképész John Randel Jr. 1818 és 1820 között készített egy 92 akvarell térképből álló atlaszt, amely bemutatja az 1811-ben megtervezett Manhattan előtti farmokat és a régi úthálózatot, valamint az új utcák és utak helyét. A New York-i Múzeum egy nagy térképet készített az akvarellekből.

Háromszög alakú farm az Upper West Side helyén a polgárháború idején.

Juhok legelnek a Central Park helyén. 1860 és 1934 között volt ez így, ezért hívják a Sheep Meadow-t „Bárány mezőnek”.

A juhok tulajdonosai attól féltek, hogy a szegény New York-i lakosok megeszik a juhokat, ezért költöztették el őket.

A dombokat a 19. század közepén kezdték lebontani.

Volt, amikor robbantani is kellett, de nem minden tulajdonostól követelték meg, hogy bontsa le a sziklát az utcaszintre. Na, akkor történt olyasmi, ami ezen az 1903-mas fotón látható.

1864-ben kb. 20 000 ember élt állandó kilakoltatási rettegésben Manhattanben. Ahogy terjeszkedett a város észak felé, a német és az ír bevándorlók már nem találtak megfizethető szállást, így fakunyhókat eszkábáltak maguknak, mint ezen az 1894-es képen.

Sokan neveltek csirkét, sertést, kecskéket és termesztettek zöldséget eladásra. Jacob Riis 1896-os fotóján ez látható.

Érdemes tehát nézelődni, nem akármilyen élmény!

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Share.

About Author

Leave A Reply