“Eljön a pillanat, amikor az ember elkezd gondolkodni a hazatérésen”

0

Little G Weevil (azaz Szűcs Gábor) egyike azon kevés magyar zenészeknek, akik külföldön is igazán sikeresek tudtak lenni. A gitáros 14 év amerikai élet után egy hónapja mégis hazaköltözött Magyarországra.

A Little G Weevil művésznéven dolgozó Szűcs Gábor 2013-ban nyerte meg szóló/duó kategóriában az International Blues Challenge versenyét Memphisben. Azóta lemezei jelentek meg, rengeteg országban fellépett, ám 14 év után nemrég mégis úgy döntött, hazaköltözik – ráadásul tervei szerint végleg.

A Lángoló gitárok készített vele hosszú interjút, ebből ragadunk ki most kedvcsinálónak néhány érdekesebb részletet.

Hazaköltözésének elmondása szerint egyrészt családi okai vannak, másrészt válása óta egyre erősödött benne a honvágy. „Annyira hiányzott Európa, meg európainak lenni, amit szerintem nem tud megérteni az, aki nem élt huzamosabb ideig a tengerentúlon. Sokan mondják, hogy otthagytam a tutit, de hát nem hagytam én semmit ott, mert az sem tutibb, mint ez” – fogalmazott.

Mint mesélte, teljesen más hazatelepülni, mint látogatóba hazajárni: „Olyan érzésem van, mintha kétszer annyi időt töltöttem volna távol. Buszozok. Felszállok a tömegközlekedésre, és mozizok. Jókat beszélgetek, olyanokkal, akikkel félszavakból is megértjük egymást. (…) Csomó dolog van, amire büszke vagyok magyarként, és amire büszkék lehetnénk mindannyian, de amiket valamiért eldobunk magunktól”.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Little G Weevil szerint ahogy öregszik az ember, egyre fontosabbá válnak az emberi értékek, meg a saját identitásod értékei, ami tulajdonképpen elveszett a nyugati tömegkultúrában.

„A nyugati világnak van egy iszonyatosan negatív, olykor talán vicces előítélete a kelet-európaiakkal szemben. (…) Én is dolgoztam sok helyen szarért-húgyért. A helyiek ugyanazért a munkáért kétszer annyit kaptak, engem meg supervisori képzettséggel beállítottak kenyeret szeletelni” – emlékezett vissza.

„A büszkeséget kellene megtanulnunk. Az ország, a kultúra és a tehetség hihetetlen nagy érték. Az Egyesült Államokban minden területen, a tudománytól kezdve a sporton át a filmművészetig ott vannak a magyarok. Tele van a világ magyar tehetségekkel, és én annak örülnék, ha az ország nem engedné el a kezüket” – tette hozzá.

A határátkelésről úgy tartja, a kivándorlók 70 százaléka előbb-utóbb visszatér. Mert előbb vagy utóbb eljön az a pillanat, amikor az ember elkezd gondolkodni a hazatérésen.

„Nekem is eljött, pedig én úgy mentem ki annak idején, hogy a büdös életben vissza nem jövök. Nyilván ha valahol Európában élsz, az megint merőben más, mint átszelni az óceánt, és egy teljesen más kultúrába kerülni, legyen az Amerika, vagy akár Ausztrália” – ismerte el Szűcs Gábor, akivel érdemes a teljes beszélgetést elolvasni.

Király Gábor: Ész nélkül ne menjünk külföldre

(Fotó: gweevil.com)

Share.

About Author

Leave A Reply