Elfogytak a szlovák orvosok és nővérek

0

Nem csak a magyar, a szlovák egészségügyben is komoly problémát jelent a munkaerőhiány. Ami már olyan nagy, hogy több ezer orvos hiányzik – ennek megfelelően egyre gyakrabban merül fel a lehetősége annak, hogy külföldről kellene pótolni őket.

A minisztérium egyik intézménye, az Egészségpolitikai Intézet adatai szerint a kórházakból és rendelőintézetekből összesen 3500 orvos hiányzik, további 2000 pedig nyugdíjaskorú. És akkor a nővérekről még nem beszéltünk.

A hiány miatt a betegek nem jutnak időben ellátáshoz, és egyre több osztályt kell bezárni a kórházakban. Az alacsony bérek miatt a fiatalok számára egyik szakma sem igazán vonzó.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A szakmai szervezetek és a fenntartók egyre hangosabban követelik, hogy a külföldre távozó személyzetet külföldi, elsősorban ukrán szakemberekkel helyettesítsék. Belőlük egyébként már most is legkevesebb 400 dolgozik az országban a Kórházszövetség elnöke szerint.

Az OECD felmérése alapján az elmúlt 16 évben mintegy 10 ezer nővér hagyta el Szlovákiát, hogy más országban keressen munkát. Az InfoRádió helyi tudósítója szerint a nővérkamara attól tart, hogy a távozók helyére külföldről érkező nővérek alkalmazása sem jelent megoldást, félő ugyanis, hogy az unión kívülről érkezőknek nincs megfelelő szakmai tapasztalatuk.

Már a szlovákok is csábítják a magyar nővéreket

(Fotó: pexels.com)

Share.

About Author

Leave A Reply