Elfogytak a szakácsok, pincérek, szobalányok

0

A nyár elején a Balatonról érkeztek vészjelzések, hogy az egyre fogyatkozó számú szakember és kisegítő személyzet miatt veszélybe kerülhet az ellátás, mára kiderült, hogy ez az egész országban komoly gondot okoz a turizmusban.

Miután Nagy-Britanniában a britek közül egyre kevesebben érzik úgy, hogy a szállodaiparban (ráadásul alacsony presztízsű munkával) keresnék meg a teára valót, a szigetország részéről logikus döntés volt az első pillanatban megnyitni a munkaerő piacot az uniós állampolgárok előtt. Ennek viszont az lett a következménye, hogy mára ez az iparág nagyon kis túlzással gyakorlatilag kiürült például Magyarországon.

Kollin Gergely ma a Novotel Budapest Danube igazgatója, ám korábban Londonban is dolgozott, majd hazatért, de azzal kénytelen szembesülni, hogy lassan napi szinten okoz gondot a megfelelő gárda kiállítása.

„Itthon mára odáig fajult a helyzet, hogy már a munkaerő-kölcsönző cégeknek sem tudnak megfelelő szobalányt, felszolgálót vagy épp szakácsot küldeni” – nyilatkozta a Turizmus Online oldalon a Continental Budapest igazgatója.

„Nemcsak szakmunkásokból van hiány, hanem magasan kvalifikált, nyelveket aktívan alkalmazni tudókból is. Arról nem beszélve, hogy manapság az angolon kívül szinte senki sem beszél más nyelvet” – tette hozzá Géher Zoltán, aki szerint ma már Magyarországon sem ritkaság, amikor egy menedzser reggel azzal szembesül, hogy nem teljes a létszám.

Gál Pál Zoltán, a vendéglátóipari munkaadókat tömörítő VIMOSZ elnöke szerint a munkavállalók elvándorlása, ami a szállodaiparban már a 2004-es EU csatlakozás után megkezdődött, mára már a közétkeztetést is elérte.

Már olyan is megtörtént, hogy az a cég, amelynek étkeztetését egy külsős vállalkozás biztosítja, jobb fizetéssel, betanított munkásnak, a gépsor mellé szipkázott el konyhai dolgozót.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

(Fotó: flickr.com / Alan Light)

Share.

About Author

Leave A Reply