Elfogyhatnak a magyarok a Vajdaságból

1

Hatalmas a kivándorlási hullám Szerbiából, ami az ott élő magyarokat is érinti természetesen. Olyannyira, hogy a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége szerint a helyzet nagyon gyorsan válságosra fordulhat.

A 2002-es és a 2011-es népszámlálások közötti időben 31 ezer fővel, 251 ezerre csökkent a magyar népesség lélekszáma Szerbiában. Az éves természetes népességfogyatkozás jelenleg valamivel 1 százalék fölött mozog, azonban az utóbbi három évben a magyarságot is érintő, rendkívüli kivándorlási hullám indult el Szerbiából – hívja fel a figyelmet a szövetség nyilatkozata.

A szervezet úgy tudja, hogy például a 30 ezresre tehető szabadkai magyar közösségből csupán az idei második negyedévben ötszáznál is többen költöztek külföldre.

„Ha a folyamat nem fékeződik, a fiatalok távozása miatt a születések száma az eddigieknél is radikálisabban csökken majd, és megtörténhet, hogy a magyarságot 2050-ben már csak pár ezer, külföldről hazatért nyugdíjas képviseli a Vajdaságban” – figyelmeztet a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.

A szervezet szerint elsősorban a fiatalokat kellene megtartani, ez azonban munkahelyek nélkül nehezen mehet. Miközben Szabadkán a magyarok aránya a teljes lakosságban közel 40 százalék, a magyar leányvállalatok munkahelyein foglalkoztatottak körében a 10 százalékot sem éri el, amin változtatni kellene – vélik.

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Fülig Jimmy on

    Magyarországon optimista becslések szerint is 8 millió alá csökken a népesség 35 év múlva…

Leave A Reply