Életélvezet francia módra

0

Érdekes kérdés, hogy a munkáért élünk, vagy fontosnak tartjuk azt is, hogy legyen időnk és módunk kikapcsolódni. Ezt a témát fejtegette a Fromázs blog szerzője.

„Az én fejemben él az a rossz és régimódi beidegződés, miszerint a szórakozás csak akkor jár nekem, ha előtte szépen kipurcantottam magamat a munka vagy legalábbis valamilyen kellemetlen feladat (pl. házimunka) frontján.

Micsoda hülyeség! Az életet élvezni kell(ene)! A magyarok azért élnek, hogy dolgozzanak, olvastam egy írásban a Határátkelőn, egy Budapesten élő külföldi szájából hangzott el ez a mondat, és szerintem nagyon elgondolkodtató.

Legalábbis én is így éreztem eddig, hogy a munka az első, második a spórolás a bizonytalan jövőre és csak az utolsó helyen állt a szórakozás. Igaz, ami igaz, az alacsony fizetésekből nem jut könnyen szórakozásra pénz, az utazásról nem is beszélve, de ma már annyi alternatív módja van az utazásnak – mint az airbnb vagy a couch surfing – hogy ezt nem lehet annyiban hagyni.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Mindenesetre, a múlt hétre pont úgy jött ki a lépés, hogy szerda este az angolszász Facebook csoport tartotta a havi egyszeri esti italozós programját, csütörtökön egy szomszédos kis egyszerű étteremben egy rock zenekar zenélt (francia 80-as évek!), pénteken pedig az aktuális nyelviskolám rendezett apero-találkozót, ami egy beszélgetős-iszogatós estét takar a suliban. (…)

Jó látni, hogy itt minden korosztályban megtalálható az életöröm. Ez, és a nyitottság, no meg a képesség arra, hogy kimozduljon vagy megmozduljon. Mondhatjuk úgy is, hogy csináljon valamit. Bármit. Nem kell nagy, vagy drága dolgokra gondolni, mert a két ötvenes hölgy előttünk egy-egy pohár bor és egy szalámis-sajtos előétel mellett üldögélt egész este.

Itt az emberek szánnak időt a hobbijukra. Akár „csak” olvasásról vagy moziba járásról van szó, nem is kell speciális dolgokra gondolni. Én persze mit csinálok, sóhajtozok, hogy jaj ezer éve nem voltam már moziban, ahelyett hogy fognám magam és elmennék.

Tehát megpróbálok ezentúl tudatosan figyelni a következőkre:

nem a munkáért élni

nem nyafogni, panaszkodni, hanem gondolkodni és tenni

örülni annak, amim van

figyelni az egészségre, sportolni kezdeni…

rendszeresen találkozni a barátokkal, ismerősökkel

mindig keresni valami újat, utazni, informálódni, felfedezni, hobbikat kipróbálni, moziba járni

segíteni akinek tudok, amiben tudok”

Az eredeti posztot itt találjátok, olvassátok el!

Döbbenetes volt hazatelepülni

(Fotó: pexels.com/Antonio Quagliata)

Share.

About Author

Leave A Reply