Élet egy folyamatos harcban

0

Nagyon érdekes társadalom a török, ahol egyszerre van jelen egy nagyon erős hagyományőrző családmodell és egy fiatal, modernebb generáció. Nem meglepő, hogy utóbbiak élete folyamatos konfrontáció – írta a Tede in Turkey blog.

„Ami nekem rögtön szembetűnt az az, hogy az itteni konzervatív családmodell egészen más, mint amit én megszoktam. Nem véletlen használom a konzervatív jelzőt, mert a modernül gondolkodó családok többé-kevésbé hasonlóan működnek, mint nálunk, de közel sem ez az általános.

A hagyományos társadalmi értékrend nem kifejezetten az egyént helyezi előtérbe, hanem a közösséget, az egyénnek fejet kell hajtania a közösség akarata előtt, időnként le kell mondania egyéni elképzelésekről, tervekről, vágyakról.

Mit jelenthet ez egy család esetében? Azt, hogy a családfő vagy a család öregjei rendelkeznek a döntő szóval a családtagok életének döntő momentumai felett, amit a család többi tagja tiszteletteljesen elfogad, el kell fogadnia.

A mi szemünkben egy ilyen felállás ódivatúnak és igazságtalannak tűnhet, hiszen szerencsés esetben mi döntünk arról, hogy hol tanulunk tovább, kivel járunk, a párkapcsolatunk komoly-e vagy csak kaland, kivel kötjük össze az életünket, akarunk-e esküvőt vagy sem, hol dolgozunk, mit dolgozunk…

Mivel az itteniek életét sokkal szűkebb korlátok közé szorítják a társadalmi elvárások (a szülők engedélye szükséges a párkapcsolathoz, esküvőhöz, továbbtanuláshoz, stb.), az, ami nekünk természetes, számukra túlságosan szabad(os).

Ebből következik, hogy a szabadság ilyen foka sokak szemében abszolút negatív előjelű és elítélendő, rosszalló tekintettel figyelik a „nyugatias” megmozdulásokat és azokat, akik onnan jönnek.

Nem így a fiatalabb generáció, akik folyamatos konfrontációban élnek: vágyakozva tekintenek a „nyugati” életmódra, bizonyos kereteken belül próbálják átvenni az ottani dolgokat (pl. öltözködés, divat), de a határokon túl nem merészkednek, mert visszafogja őket a társadalmi normák iránti (kényszeres) tisztelet vagy éppen a félelem a „nagy erkölcscsősztől”, aki azonnal az orrukra koppint.”

Továbbiakat ide kattintva olvashattok a témáról, a Tede in Turkey blogon.

Share.

About Author

Leave A Reply