Élet a mélyhűtőben

0

Napok óta tele vannak a hírek az Egyesült Államokat sújtó elképesztő hideggel. De vajon milyen lehet az élet akkor, amikor tényleg olyan az idő kint, mintha az ember egy mélyhűtőben lenne? Nos, Roger rövid, ámde annál érdekesebb posztjából rögtön kiderül – és egy nem akármilyen fotósorozat nyomán arra is fény derül, hogy a Határátkelő megáll saját magától is…

„Biztosan sokan láttatok szebbnél szebb és fagyosabbnál fagyosabb képeket Chicagóból, az amerikai Középnyugatról. Hát, mi első kézből tapasztaljuk most meg ezt a hideget, amit a szél tényleg még sokkal hidegebbé tesz.

Így nem csak mese, hogy az ember a mínusz 25 – mínusz 31 fokot (mármint Celsiusban) is jóval hidegebbnek érzi a jeges széllökésektől. A hideg csípi a bőrt, a szemet, és pár perc alatt át lehet fagyni, meleg tollkabátban is, amíg az ember a kocsit próbálja például letakarítani.

Amikor kiderült, mi közeleg, akkor elsőként arra gondoltunk, hogy „na, indul a polar vortex deep freeze”. Előző este még kaptunk egy halom emailt, hogy a fogászat, crossfit edzőterem, posta, iroda, stb. zárva lesz másnap.

Senki semerre

Az élet totálisan leállt, a munkahelyemen is mindenki otthonról dolgozik, mert ment a köremail, hogy mindenki maradjon otthon, a korábban tervezett céges utakat is lemondták az utóbbi napokban.

A környékünkön semmi nem mozdul, mindenki otthon igyekszik átvészelni ezeket a napokat. Az Uber is hatalmas felárral szállít, ha egyáltalán sikerül olyan sofőrt találni, aki dolgozik.

A brutális hidegben gyakorlatilag teljes Chicago (szó szerint) megdermedt: a légijáratoktól a tömegközlekedésen át az iskolákig semmi sem járt vagy volt nyitva. De még a posta is feladta, nem hoztak ki semmilyen küldeményt Chicagóban és Illinois jó részén szerdán és csütörtökön.

(Csak a chicagói O’Hare repülőtéren 1442 járatot töröltek csütörtök reggelig a CNN szerint, országszerte pedig már több mint 6400-at.)

Erősen drukkolunk, hogy az áram ne menjen el, mert a kazán is arról működik. Mit mondjak, meglehetősen kellemetlen lenne a jelen helyzetben fűtés nélkül maradni, amire az elmúlt hónapokban volt már példa.

A lakást így is nagyon nehéz kifűteni, itthon is pulcsit kell hordani, mert a kazán nehezen bírja a kihívást, bár folyamatosan fűtünk.

A félelmünk nem alaptalan, csütörtök reggel csak Chicagóban több száz lakásban és házban nem volt áram, összességében csak a ComEd (ez a chicagói székhelyű áramszolgáltató) ügyfelei közül 61 ezernél merült fel ellátási probléma a sarkvidéki hideg érkezte óta.

Pedig még fűtve is olyan hideg van, hogy a pára belülről ráfagy az ablakra, amint a hideg felülethez ér.

Ami pedig odakint van… nos, arról nehéz mit mondani, tényleg olyan hideg van, hogy az ember csak nagyon komoly felkészülés után meri kidugni az orrát. Illetve azt pont nem, mert percek alatt komoly fagysérülést lehet összeszedni.

Végeztem egy kis kísérletet (stílszerű pólóval…) – hát ilyen hideg van. (Az úszószemüveg nem hülyéskedésből van rajtam, rengetegen járnak ezekben a napokban így, ha muszáj kimenniük a szabadba. Ez is véd valamennyit.)

Egyébként egészen elképesztő fotókat és videókat lehet látni itt a különböző oldalakon. Itt van például egy wisconsini tűzoltó, aki tűzoltás után tudott így kinézni. Mondjuk nem csoda, mert a szél miatt a hidegérzet -40 C fok volt…

A tűzoltók azt mondták, odakint olyan jeges szél fújt, hogy halálra lehetett fagyni, bent meg közben oltották a tüzet.

(Fotó: Dan “Bimbo” Gifford)

Ha már tűz: ha jól emlékszem, talán magyar nyelvű oldalon is láttam azt a videót, amin Chicagóban tüzet gyújtanak a síneken, így próbálva meg működőképesen tartani azokat.

Brutális felmelegedés jön

Ha ez az egész nem lenne elég szélsőséges, a meteorológusok szerint durva felmelegedés jön. Itt, Chicagóban például a mostani -30 C fokról hétfőre már 10 C fokot mondanak – pluszban! A hó helyett meg jön az eső.

Atlantában (ahol hasonló hideg van, mint itt és ahol a Super Bowlt rendezik most vasárnap) pedig akár 15 fok is lehet az amerikaifutball döntőjének idejére. Egészséges ember legyen a talpán, akinek a szervezete ezt a laza 40 fokos ingadozást kibírja.

Akárhogy is, mi már nagyon várjuk!”

Úton a világ legnagyobb tavánál

Share.

About Author

Leave A Reply