Eleinte megvolt mindennek a varázsa

0

Ezekben a napokban a sportkedvelők kicsit nagyobb figyelmet fordítanak Portugáliára, hiszen a magyar labdarúgó-válogatott fontos világbajnoki selejtezőt játszik a luzitánokkal.

Ennek kapcsán kereste meg a rangado.hu a portugál Vitória Guimaraesnél légióskodó 17 éves Horváth Csanádot. Mivel nem sportoldal vagyunk, a szakmai részek nekünk nem érdekesek különösebben, az már igen, hogy a fiatal sportoló hogyan illeszkedett be külföldön.

„Bátyám, Csenger amolyan mentorként készített fel a légiós-életre; tudatosan készültünk a külföldi pályafutásra, lépésről lépésre haladtunk előre és terveztünk meg mindent” – kezdte Horváth Csanád.

Ami dicséretes, hogy sok kortársával ellentétben ő teljesen tudatosan készült a külföldi életre, például nagyon megtanult angolul: „Nagyon jól beszélek angolul, hiszen a kezdetektől tudtuk: ha valamit el akarok majd érni a futballpályán, angolul beszélni alapvető elvárás. Portugáliában viszont kevesebben beszélnek angolul, ezért érkezésem után természetesen elkezdtem tanulni a portugált”.

Külföldre mennél? Keresgélj a Határátkelőn több száz állásajánlat között!

„Majd’ egy év után már jól megbirkózom vele, a pályán nagyon rövid időn belül könnyedén tudtam kommunikálni. Idén tavaszra már olyan szintre jutottam: ha valamit ügyeznem kell a magánéletben, akkor legtöbbször már portugálul önállóan el tudom intézni” – büszkélkedett (jogosan).

Horváth Csanád szerint egyébként a nyelv nagyon nehéz, nem lehet összehasonlítani sem az angol, sem pedig a magyar nyelvkultúrával. Gyorsan beszélnek az emberek, rengeteg szlenget használnak.

Ami a honvágyat illeti, ő is átment a szokásos kultúrsokkon. „Nyári érkezesemkor eleinte megvolt mindennek a varázsa, minden új volt, így nem is gyötört honvágy. Utána viszont jött egy keményebb időszak, hiszen még nem volt játékengedélyem, így november elején játszhattam először tétmérkőzést” – mesélte.

Végül ezen is sikerült továbblendülni, amiben alighanem segített neki az, hogy a klub által bérelt hostelben lakik játékostársaival együtt. És hogy miként telik egy napja?

„Reggel fél nyolc-nyolc körül kelek fel, a reggeli után pedig elindulok az iskolába, ahol fél 2-ig tartanak általában az óráim. A portugál suli mellett a magyar középiskolát is folytatom, tehát a foci mellett két fronton is helyt kell állnom. Ebéd és rövid pihenés után körülbelül délután 16 órakor már bent kell lennem az edzőkomplexumban, előbb csapattréningen veszünk részt, majd a konditeremben folytatjuk a fizikai munkát. Esténként már otthon próbálok feltöltődni a következő nap feladataira” – mesélte Horváth Csanád, akinek egyébként a szíve magyar győzelmet súg, az esze viszont…

Share.

About Author

Leave A Reply