Elbukott a nagy finn kísérlet

1

A jelek szerint nem sikerült a finn kormány 2017 elején indított kétéves alapjövedelem-kísérlete. A 2000 résztvevő év végéig még kapja a havi 560 eurót, de aztán vége az ingyenpénznek.

A kísérletben 2000 véletlenszerűen kiválasztott munkanélküli finn kapta minden hónapban a nagyjából 170 ezer forintnak megfelelő összeget, bármilyen feltétel nélkül – emlékeztetett a brit Guardian nyomán az Index.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Az összegről a juttatásban részesülőknek nem kell elszámolniuk, de mellette más típusú, alapvető szociális támogatásért (például munkanélküli segélyért) nem folyamodhatnának. Viszont ha akarnak, vállalhatnak munkát anélkül, hogy elvesztenék az alapjövedelmet.

Az összeg arra nem elég, hogy abból megéljenek azok, akik kapják, de a finn kormány abban reménykedett, hogy a juttatás csökkentheti a stresszt a munkakeresők körében és egyszerűsítheti a jóléti rendszert.

Az elején a program sikeresnek tűnt, ám a finn tb nemrég bejelentette, leállítják azt és inkább a célzott szociális programok fejlesztésén dolgoznak. Ugyanakkor a szakértők szerint ez nem feltétlenül jelenti az alapjövedelem végét, hiszen ennyi idő alatt nem lehet átfogó következtetést levonni.

A finn csoda közelről

(Fotó: pixabay.com/FMFA)

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply