El kell fogadnod választott országod értékeit?

0

A kérdés alapvető fontosságú a határátkelők életében. Magyarként Európán belül maradva sem mindig egyszerű alkalmazkodni és beilleszkedni, de még mindig könnyebb, mint egy teljesen eltérő kultúrában. A nagy kérdés az, hogy kell-e.

Talán akad még, aki emlékszik rá, amikor pár hete megírtuk, hogy fellángolt az erről szóló vita Dániában, mégpedig annak kapcsán, hogy a jobbközép ellenzéki Liberális párt bedobta, a külföldiek állampolgársági vizsgáján az interjúnak ki kellene térnie arra is, a jelentkező mennyire tette magáévá a „dán értékeket”.

A kormány sem feltétlenül zárkózik el teljesen az ötlettől, melynek részeként olyan kérdések is felmerülnének, mint jog és vallás viszonya, illetve hogy a nők szabadon választhassák-e meg a partnerüket.

Emellett a legnagyobb ellenzéki párt elképzelése szerint a jelentkezőknek levelet kellene írniuk, melyben kifejtik, miért akarnak dán állampolgárságot szerezni.

„Önmagában a jó magaviselet nem elegendő. Ha valaki dán állampolgár szeretne lenni, akkor be kell fogadnia egész Dániát” – mondta a liberálisok témáért felelős szóvivője, Morten Dahlin.

A jelenlegi szabályozásban a munkavállalás, a dán nyelvtudás és a büntetlen előélet szerepel feltételként, illetve a jelentkezőnek ki kell jelentenie, tiszteletben tartja a dán értékeket és a demokráciát. (A teljes posztot további reakciókkal itt olvashatjátok el.)

A dán Local megkérdezte az olvasóit, mi a véleményük, vajon el kell-e fogadni az adott ország (ebben az esetben nyilván Dánia) értékrendjét annak, aki le szeretne ott telepedni.

„A tolerancia kétirányú dolog”

A nem reprezentatív felmérésből az derült ki, hogy a válaszadók közel kétharmada igennel válaszolt. Egyikük alighanem magyar származású, legalábbis a Szabó Eliza név erre enged következtetni.

Ő jelentkezni akar állampolgárságért, és úgy gondolja, az egyenlőség elfogadása senkinek nem lenne szabad, hogy kérdésként merüljön fel, Dániának pedig nem lenne szabad lehetőséget sem hagynia arra, hogy az egyenlőség mértéke csökkenjen az országban.

„Ugyanakkor az állam sem erőltethet senkire semmilyen nézőpontot, amennyiben az nincs hatással a közösségre. A tolerancia kétirányú dolog” – írta Eliza, hozzátéve, a nők egyenjogúsága és a tolerancia tipikus dán értékek.

Már maga az állampolgárság elköteleződést jelent

Egy másik olvasó, Nana Sarfo szerint nem kérdés, hogy a dán értékek benne vannak az alkotmányban, és egyetért azzal, hogy az állampolgárságért folyamodóknak bizonyítaniuk kelljen, birtokában vannak ezeknek az értékeknek.

Egyetért ezzel Nathan Tucker-Bloch, aki szerint már maga az állampolgárság elköteleződést jelent a dán értékek iránt, ezek része pedig „a választott vallás gyakorlásának joga nyomás nélkül”.

Ugyanakkor szerinte fontos, hogy semmilyen vallási törvény nem írhatja felül a dán törvényeket. „A férfiak és a nők minden értelemben egyenjogúak. A gyerekek jogai szentek és a törvény által garantáltak” – tette hozzá Nathan Tucker-Bloch.

Változnak az értékek

Nem mindenki ért ezzel egyet azok közül sem, akik tervezik, hogy dán állampolgárságért folyamodnak. Mehran például azért válaszolt nemmel, mert szerinte ’a dán értékek nagyon szubjektív meghatározás, még a dánok között sincsen róla egyetértés”.

„Emellett a társadalmak dinamikusak, nem statikusak, ahol soha semmi sem változhat. A társadalommal együtt az értékek is változnak, ezért törölnek el régi vagy vezetnek be új törvényeket. Az állampolgároknak a törvényeket kell tiszteletben tartani és nem szubjektív értékeket” – érvelt Mehran.

Szerinte egyébként a két legfontosabb dán érték a közösségi szellem és az átláthatóság.

Tényleg egyetért vagy csak mondja?

Anuprita Dagade szinten nemmel válaszolt, igaz, neki nem is áll szándékában állampolgárságért folyamodni. Az ő érvelése egészen praktikus szempontból közelíti meg a kérdést.

„Lehetetlen megállapítani, hogy az állampolgársági interjún valaki valóban egyetért az adott értékekkel vagy csak azért mondja azt, hogy sikerrel járjon” – vélekedett.

„Másfelől azoknak, akik már eleve elfogadták ezeket az értékeket és ezek szerint élnek, felesleges nyomást jelentene, hogy ezt be kell bizonyítaniuk, ami csak elnyújtaná a folyamatot” – tette hozzá Anuprita, aki szerint a két legfőbb dán érték a gendersemlegesség és a bizalom.

Egészen érdekes okokból mond szintén nemet az állampolgárságot megszerezni tervező John Newport.

„Egy ország értékrendje nincs kőbe vésve. Ki dönti el, melyek az értékek? Ráadásul ezek között negatív dolgok is lehetnek. A dán politikusokat elhallgatva a dán értékek között egyre erősebben van jelen az idegengyűlölet. Az állampolgárságra vágyó külföldieknek vajon ezt is át kellene venni?” – tette fel a kérdést.

Ti mit gondoltok?

A beilleszkedés nehézségei

Share.

About Author

Leave A Reply