Egyre több magyar él Csehországban

0

A cseh cégek kifejezetten támogatják a kelet-európaiak bevándorlását, hiszen az ő gazdaságuk is komoly munkaerőhiánnyal küzd. Az utóbbi években megugrott a magyarok száma is.

Egy, a napokban készült felmérés kimutatta, hogy Ukrajnából 110, Szlovákiából 107 ezer munkavállaló érkezett Csehországba, ez együtt a külföldiek 22-22 százalékát teszi ki.

Az ukránok és a szlovákok száma ezzel együtt az utóbbi három évben lényegesen nem változott, az utóbbi időben viszont gyorsan emelkedik a bolgár és a román bevándorlóké.

A vietnamiak száma 58 ezer, azaz 17 százalék, míg az oroszoké 35 ezer, azaz 7 százalék. Idén márciusban számuk meghaladta a 12 ezret, illetve a 10 ezret.

Közel 1000 külföldi állás vár egyetlen kattintásra itt!

Meglepő adat, hogy a magyar állampolgárok száma is emelkedik. 2017 márciusban több mint 4100 magyar élt tartósan Csehországban, míg három éve még csak 3100.

Június óta a szomszédos országokból érkező, nem uniós állampolgárok, vagyis az ukránok és a szerbek a kijelölt hiányszakmákban 90 napig munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak Magyarországon.

Lázár János tudomása szerint Ukrajnából, a Kárpátokon túli területekről érkeztek eddig vendégmunkások Magyarországra, ám csak 3-7 ezer emberről van szó.

A munkavállalás megkönnyítésével a magyar kormány is igyekszik idecsalni a régiós munkaerőt, ám egyelőre nem igazán jönnek.

(Fotó: flickr.com/Moyan Brenn)

Share.

About Author

Leave A Reply