Egyre több koszovóit küldenek haza

0

Már hatezer emigráns koszovói állampolgár tért haza önként vagy kényszerből az Európai Unió országaiból az idén – mondta a koszovói belügyminisztérium migrációért felelős illetékese.

Valon Krasniqi kiemelte, a tavalyi évhez képest nőtt a Koszovóba visszatérők száma, 2014-ben ugyanis összesen 4600-an tértek haza. A hatóságok a legtöbb koszovóit Németországból küldik haza, de Magyarországról, Svédországból és Svájcból is sok a hazatérő.

Általában olyanokról van szó, akik illegálisan jutottak be az Európai Unióba, és ott megpróbáltak menedékjogot kérni, az adott ország hatóságai azonban ezt elutasították – írja az MTI.

Egy felmérés szerint a koszovói családok 47 százalékának van legalább egy olyan tagja, aki jelenleg is külföldön tartózkodik. Koszovót ősz óta több tízezren hagyták el, hogy az Európai Unió országaiban – főleg Ausztriában és Németországban – próbáljanak szerencsét.

A koszovóiak többsége illegálisan jutott az EU országaiba, ahol menedékért folyamodott, mivel azonban a legtöbb uniós állam biztonságos származási országnak tartja Koszovót, a kérelmeket elutasították.

Share.

About Author

Leave A Reply