„Egyelőre” nem akarnak az ingázókhoz nyúlni

0

Az eddigi heti egy helyett két tesztet kell csináltatni az Ausztriába ingázóknak, ami kényelmetlen, de talán nem megugorhatatlan feladat. Közben Orbán Viktor azt mondta: „Nem kellett még hozzányúlni a végső tartalékhoz, ezek az ingázók. (…) Egyelőre úgy látom, el tudjuk kerülni ezt.”

Az ingázókat kellemetlenül érintő szigorítás jön az ausztriai határátkelőkön, ahol a határátőrök elvileg minden autót megállítanak és minden tesztigazolást elkérnek. A szigort több mint 1300 katona nyomatékosítja.

A szigorítás oka egyrészt az Ausztriában (is) romló járványhelyzet, másrészt az egyre több hamis igazolás. Az osztrák közszolgálati rádió oldala például megemlít egy 58 éves román beteggondozót, aki hamis papírokkal utazott, mint kiderült, fertőzötten, sikerült is továbbadnia a betegséget 90 éves munkaadójának.

Ugyanakkor az ATV szerint az osztrák állam nem hagyja magukra az embereket, sok helyen ingyenesen végzik a Covid-teszteket, szóval az ország felkészült arra, hogy a szigorítás a lehető legkevesebb fennakadást okozza.

„Ennek a feltételeit is megteremtette az osztrák fél, rengeteg tesztet végeznek az utcán, teszthelyiségekben, a gyógyszertárban is minimális várakozási idővel, és a legtöbb munkahely is biztosítja a tesztelést, sőt, az utóbbi időben már ingyenes tesztet is adnak” – számolt be tapasztalatairól az egyik interjúalany.

Orbán: „hacsak nem kényszerülünk rá erre”

Közben szokásos péntek reggeli rádióbeszédében Orbán Viktor kormányfő is megemlítette a külföldi egészségügyben dolgozó, ingázó magyarokat.

„Nem kellett még hozzányúlni a végső tartalékhoz, ezek az ingázók. Sok olyan egészségügyi dolgozónk van, akik naponta mennek Ausztriába át és ott vesznek részt a munkában” – fogalmazott.

„Ha lehet, akkor őket nem vezényelnénk, csoportosítanánk, nem vonnánk be a magyar védekezésbe, hiszen ha be akartak volna vonódni, már eddig is megtehették volna. Nem akarjuk kibillenteni őket a megszokott életritmusukból, hacsak nem kényszerülünk rá erre. Egyelőre úgy látom, el tudjuk kerülni ezt” – tette hozzá a magyar kormányfő.

Szigorítások

Visszatérve Ausztriába, a szomszédos országban a szigorítások részeként kiterjesztik az FFP2 maszk viselését minden olyan zárt térre, ahol több mint egy ember tartózkodik, és a frekventált külterekre is.

Az otthoni munkát nem tették kötelezővé, ehhez a munkáltatókat és a munkavállalókat képviselő szociális partnerek nem járultak hozzá, de azoknak, akik nem homeoffice-ban dolgoznak, kötelező lesz heti egy alkalommal a teszt.

Ha mindez nem lenne elég, április 1. és 6. között Bécsben, Burgenlandban és Alsó-Ausztriában 24 órás kijárási tilalom less, bezárnak szinte mindent, kivéve például az élelmiszerboltokat, patikákat, bankokat.

Jobb Budapesten élni, mint Bécsben?

Share.

About Author

Leave A Reply