Egy nagyon furcsa bankszámla-nyitás története

0

Az Életünk Mexikóban blogot a latin-amerikai országban Andi és Ádám írja. Legutóbb egy nagyon furcsa bankszámla-nyitás történetét mesélték el.

„Közös bankszámlát akartunk nyitunk, mint férj és feleség, egyenlő jogokkal, két bankkártyával. Angliában ezzel nem is volt előzőleg gondunk, ott ez egy természetes dolog (joint account). Magyarországon nem tudom pontosan, hogyan van, mert soha senkivel nem volt közös számlám.

Aztán kicsit arculcsapásként ért a tény, hogy itt Mexikóban ilyet nem lehet nyitni (legalábbis ebben a bankban nem lehetett, a többit nem tudom).

Magánszemélyként vagy két külön számlát nyitunk vagy van egy fő számlatulajdonos (az ő neve van a bankszámlán a kettőnké helyett, csak ő kaphat sms értesítést a tranzakciókról, csak ő kaphat online bank hozzáférést stb.), a másik fél pedig csak „aláíró” lehet.

Ez kb. olyan, mintha csak meghatalmazásom lenne a számlához, de nem vagyok tulajdonos, ha jól értelmezem. Ezt nem éreztem teljesen fair-nek és rosszul esett ott és akkor.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

Kicsit olyan érzés kerített hatalmába, hogy akkor mint nőnek nem lehetnek egyenlő jogaim, és csak a férj rendelkezhet a bankszámla felett (vagy persze én is nyithatok magamnak egyet, de miért nem lehet egy közös?!).

Viszont legalább bankkártyát nekem is adtak a számlához, ami ellensúlyozta kicsit a negatív érzéseket.

Egész fura volt ezt így megélni, annyira megszoktam, hogy egyenlőek vagyunk, ami Mexikóban (legalábbis papíron) nem mindig van így. És ezt ilyenkor fel kell dolgozni. Utána persze elmentem jógaórára és másfél óra múlva az egész már eszembe sem jutott.

A mexikói bankszámla abszolút előnye, ami tetszik, hogy nagyon egyszerű volt megnyitni. Egy sima debit számlát nyitottunk, amihez nem kértek sem munkáltatói igazolást, majdani odaérkező fizetést vagy bármi ilyesmit.

Itt (magánszemélyként) alapvetően ingyenes a számlavezetés (az egyetlen kitétel, hogy ehhez 3000 MXN-nek, azaz ~40eFt-nak kell átlagosan a számlán lennie. Viszont ha ez nem teljesül, akkor sem egy ökör ára a számlavezetési díj.)

E mellett nincsenek elszállva az egyéb díjakkal sem, ami nagyon szimpatikus volt. Ha ellopják például a kártyánkat, akkor 125 MXN-be (~1700 Ft) kerül csak helyettesíteni. Se kamatadó, pénzfelvételi díj, bankkártyadíj és hasonlók. Na aztán majd persze kiderül, hogy ez a valóságban hogyan működik. (…)

Miután az ügyintézőnk bevert minden bankszámlához kapcsolatos infót a gépbe egyszer csak felállt és két borítékkal érkezett vissza, amiben kártyák voltak. Így már egyből ott helyben meg is kaptuk a bankkártyáinkat. Igény szerint fejenként egyet.

Szóval kaptunk két dombornyomott kártyát, amin viszont nemhogy a mi nevünk nincs rajta, de semmilyen név nincs. Először azt hittük, hogy akkor ott helyben fogják rányomtatni, de aztán rájöttünk, hogy nem foglalkoznak vele.

Egész egyszerűen csak úgy üresen megkaptuk a kártyákat, ahogy a gyárból érkezett. Mi meg csak néztünk, hogy ilyen is létezik. Lehet máshol is van ilyen, de mi még eddig ilyet nem láttunk.

Aztán a nő előhúzott egy gépet, amivel a pin kódot gyorsan magunknak beállíthattuk, hozzárendelte a számlánkhoz és már kész is voltunk.

Eddig csak azt tudtuk, hogy nem túl jók a mexikói bankkártyák, valamint nem sok helyen fogadják el (vagy ha igen, ott is csak fényképes igazolvánnyal), de nem teljesen értettük az okát. Azt hiszem erre igazán csak a bankszámlanyitáskor jöttünk rá…

…hogy miért vásárolnak a mexikóiak repjegyet készpénzben, hogy miért veszik le egyből az összes pénzt hó elején fizetéskor, hogy miért nem alakult itt ki jobban online rendelős-fizetős rendszer…

Mert ugyebár, ha valamit bankkártyával fizetünk a neten a legtöbbször az első kérdés a következő: „név, ahogy a bankkártyán is szerepel”! Na mármost, ha nincs a kártyán név, akkor eleve reménytelen akció, hogy ezzel fizetni tudjunk. Ezért jó, ha van más országban is számlánk, kártyánk.”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

A világ legveszélyesebb városai

Share.

About Author

Leave A Reply