Egy meglepően nagy ország

0

Az emberrel előfordul, hogy tudja egy országról, hogy az nagy, de valahogy nem esik le neki, hogy valójában mekkora. Nos, klasszikusan ilyen hely Törökország. Az Isztambul.info blog legutóbbi posztja ilyen szempontból is rendkívül érdekes.

„A bolgár határtól indulunk el (ami a bal felső saroknak mondható) hogy az iraki-iráni-török hármashatárnál lévő hegyi falvakba menjünk, akkor jó 2150 km-t kell utazni. Bár az igazság az, hogy itt még jó 50 km-t lehetne még tovább menni, de ezen a ponton adja fel a Google útvonal-tervezője. Persze érthető, mert elég vad hegyi utak következnek utána… (…)

Persze ez így nem túl reális (…), így inkább nézzünk két nagyobb város közötti távolságot!

A bolgár határnál ez Edirne lesz. Míg az irak-iráni határnál Yüksekova. Ha egyik városból a másikba akarunk kocsival átmenni, akkor 2050 km-t kell utaznunk. A Google szerint ezt 23 óra és 10 perc alatt lehet megtenni. Persze ha közben nem állunk meg teázni. (…)

Hmm… Gondoljuk csak végig! Elindulunk Budapestről nyugatra. 250 km múlva már Bécsben vagyunk, egy másik országban. Ha esetleg kicsit trükközni is akartunk, akkor Pozsonyon keresztül mentünk, ami így bár 10 km-el hosszabb út lesz, de cserébe már 3 országban autóztunk. Ezzel szemben, ha Edirne városából indulunk keletre, 250 km múlva még csak Isztambulban, a Boszporusz partján leszünk (jó eséllyel dugóban).

Oké, menjünk tovább Bécsből. Amikor elérjük a német határt Salzburg-nál, akkor már 570 km-e leszünk Budapesttől. Ellenben ha Edirne-ből indultunk keletre, akkor 570 km múlva éppenhogy csak beérünk Ankara tartományi területére. A fővároshoz 690 km szükséges.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

Budapestről ha nyugatra megyünk, 690 km múlva ismét nemcsak hogy beléptünk Németországba, de már el is hagytunk, és visszamentünk Ausztriába. De nem muszáj visszamenni az osztrákokhoz, mehetünk a német oldalon is.

Mindkét úton kb. 900 km-t Budapesttől fogjuk elérni a svájci határt. És itt megint lehetne ügyeskedni, hogy akkor már Liechtensteint is útba ejtjük. Ehhez csak olyan 15 km-t kell pluszban megtenni.

Törökországban 900 km-e Edirne városától igencsak benne leszünk az ország közepében. (…)

Menjünk tovább Budapestről! 1290 km-nél elérünk Franciaországba. Eddigre már átmentünk Ausztrián, Németországon és Svájcon is. És persze Magyarországon is. Franciaország ezzel az 5. ország lesz, amelyikben autózunk.

Törökország esetében még egy kicsit menni kell, hogy valami jellegzetes ponthoz jussunk. Malatya városa 1330 km-e van Edirne-től. Nem mellékesen kb. ugyan ez a távolság Budapest és Isztambul között is (1335 km).

Franciaország szintén hatalmas. De viszont 1920 km-e Budapesttől már átjuthatunk Spanyolországba. És kb. 2050 km múlva már Barcelona-ban vagyunk. Ez összesen 6 országot jelent! Míg Törökország esetében csak átmentünk a bal felső sarokból a jobb alsóba.”

Érdemes elolvasni az eredeti posztot is, amiből még rengeteg érdekesség derül ki.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

Share.

About Author

Leave A Reply