Egy kaliforniai borászatban

0

Mendocino és környéke talán Kalifornia leghíresebb bortermelő tája. Ráadásul gyönyörű környék, a szőlőn kívül narancs-, citrom- és olajfákkal, no és persze borkóstolókkal és éttermekkel mindenfelé. Látogassunk el ide Steve kalauzolásával és fényképeivel.

„Az Anderson-völgy San Franciscótól északra, a Napa és a Sonoma völgyek után található. Ezek mind Kalifornia híres bortermelő tájai. Szóval kissé még északabbra jön a Mendocino bortermő vidék, és ott van az Anderson-völgy.

Karácsonykor mindig a fiamat látogattuk meg, aki ekkoriban San Franciscóban élt. Egyik évben a vizit után ide mentünk két napra. Béreltem egy Hyundai Sonatát.

A fiam eligazított, menjek a 80-as Interstate-n, majd nyugatra az 580-ason, át a Richmond – St. Rafael hídon (öt dolcsi). Itt van a híres San Quentin börtön, aztán a 101-esre kanyarodva kell menni egy órát.

Szállás egy borászatnál

Nyugatra fordulva a 128-ason jutottunk el ahhoz a helyhez, ahol egy apartmant béreltem a VRBO-n egy kis magánborászatnál, három éjszakára. A lakás a présház felett volt egy hegyoldalban, rálátással az Anderson-völgyre.

Reggel itt fent mindig napos volt, de a völgy lent ködben ült. Minden zöld volt, december elején nagy esők jártak erre. Az idő télen itt: esetleges fagyok éjjel, nappal felmegy plusz 18-ra is.

A borászat egy idősebb házaspár tulajdona volt. Valamikor San Franciscóban éltek, de vidékre vágytak. Láttam, nehéz fába vágták fejszéjüket, nagy a versengés a borászatban. Bort termelni manapság sok pénzt igényel, mert befektetés- és munkaigényes.

Mármint ha meg akarsz élni belőle. Mert ugye kellenek gépek szüretelni, van egy öntözőberendezés, mert itt a természetes eső nem elég. Meg kell nyesni, ez munkaerő, ami nem olcsó.

Láttam a tulajok kissé küszködnek, a berendezések jobb karban lehettek volna. Mondták is, tavaly a termés egy részét nem szüretelték.

Mesés szépségek

A birtok viszont gyönyörű volt. Kezdem a narancs- és citromfákkal, ott lógtak elég szemérmetlenül. Folytatom a nagy magányos tölgyekkel, néhány több száz éves. A birtok földútjait olajfák és ciprusok övezték, olívaolajat is nyomtak. Persze amerre a szem ellát szőlőskertek, ugyan ilyenkor kopárak, de mégis gyönyörűek.

Egyik nap elmentünk az autóval a 128-as országút végéig, a Csendes-óceánig, ahol a táj nevét adó kis település, Mendocino található. A másfél órás út a völgyben, bortermelő tájak mellett kanyarog.

Az országút néha átvág óriás vörösfenyő erdőkön. Ilyenkor majdhogynem esti sötétség lesz, a kocsi automata lámpája feljön. Az 50 méternél magasabb, sűrű fenyők eltakarják a szikrázó napot. A végén elérsz Csendes-óceánhoz, partja vad, sziklás. Mendocino egy 890 lakosú falu, megérdemelten turistacélpont.

Kóstoló

A másik nap az ellenkező (déli) irányba mentünk. Itt a táj szelídebb, több jól menő borászat is van. „Térjen be kóstolni” – táblák hívnak. Ki tud ellenállni? Be is mentünk az egyikbe a sok közül.

Vasárnap, délelőtt 11 óra felé járt. Már voltak kóstolók. Leültünk egy bárszerű pulthoz, fejenként 15 dollárért négy bort kóstolva, kis adagot mindegyikből. Említettem már, hogy ezek isteni borok?

A kínáló elkezdett a borászatot alapító olasz családról beszélni. Kérdezte honnan jöttünk… Kanadából… ott hideg van… eredetileg Magyarországról. Ott is jó a bor, mondta.

Elannyira, hogy e borvidék alapítója az 1850-es években a magyar Haraszthy Ágoston volt, válaszoltam. A bárnál ülő amerikaiak is felfigyeltek, és helyeseltek. Az egyik sokat tudott Haraszthyról.

Állítólag innen Kaliforniából Brazilba kalandozott, ahol csónakjából az Amazonba esett és a krokodilok megették! Szép halál, mondtam, mindenki nevetett… Cheers!

Na, megyünk tovább. Lassan hajtottam, vasárnap lévén rengeteg túrázó biciklista volt a kis utakon. Elértünk Geyserville-be, ahol állítólag a filmrendező Francis Ford Coppolának is van szőlőbirtoka.

A pirinyó városnak van egy jó étterme, neve Diavola, amolyan olasz jellegű. Aszongya: Pizzeria Salumeria. Még pacal is volt a menün! Ez ritkaság, itt ennünk kellett. Hoztak jó házi sós stanglit is. Erre meg sört kellett inni. Nagyszerű pacal volt, nejem egy minestrone levest rendelt.

Kalifornia kevésbé ismert arca(i)

Share.

About Author

Leave A Reply