Egy hazatért világvándor

0

Voltaképpen most tért végleg haza, Magyarországra Kabdebó Tamás. Író esetében ugyanis alighanem ott nyugszik ő is, ahol a hagyatéka megtalálható, márpedig az Írországban tavaly elhunyt József Attila-díjas költő, író és kultúrtörténész gyűjteménye most került a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz.

Kabdebó Tamás nevét talán (méltatlanul) kevesen ismerik, pedig az 1934-ben született író nem akármilyen műveket hagyott hátra. (A Danubius Danubiát például erősen ajánljuk mindenkinek.)

Hagyatékát most a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Ithaka pályázata keretében szerezte meg a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), hasonlóan többek között Rónai Pál műfordító hagyatékához vagy a Müncheni Magyar Intézet és a Buenos Aires-i Hungária Könyvbarátok Köre gyűjteményéhez.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

A PIM és a magyar irodalom hivatalos intézményeinek a feladata, hogy összegyűjtsék és újra elérhetővé tegyék az emigráció magyar irodalmának emlékeit – mondta az intézet főigazgatója.

Kabdebó Tamás 1934-ban született Budapesten. 1956-ban diákújságíróként részt vett a forradalomban, majd elhagyta Magyarországot. 1960-ban a walesi egyetemen történelemből, 1969-ben a londoni egyetemen könyvtártudományból szerzett diplomát.

1960-ban és 1961-ben a walesi egyetem könyvtárosa, 1969-től 1972-ig az University of Guyana (Georgetown) alapító könyvtárigazgatója, 1974 és 1982 között a Victoria University of Manchester könyvtárvezető-helyettese, 1983-tól az írországi Maynooth Egyetem könyvtárigazgatója, 2001-től a dublini University College előadója volt.

Tíz dolog, amire Franciaország tanított

Share.

About Author

Leave A Reply