Egy furcsa Orbán-kijelentés margójára

0

A magyar miniszterelnök az érdekes félmondatoknak (is) mestere. Most például a migrációról beszélve mondott olyat, amit többféleképp is lehet érteni hozzáállástól és világnézettől függően.

Eléggé biztosnak tűnik, hogy a járvány magyarországi (és európai) csendesülésével a magyar kormánypárt visszatér majd a migráció jól bevált témájához. Ezzel persze nekünk nem nagyon lenne mit foglalkozni, ha nem lett volna az a bizonyos félmondat.

Orbán Viktor az állami rádiónak adott szokásos péntek reggeli “interjújában” azt fejtegett, hogy a “migráció úgy, ahogy van, filozófiailag, eleve rossz dolog. Nincs jó migráció”.

Ugye ha szigorúan nézzük, megpróbálva elvonatkoztatni attól, hogy a migráció az elmúlt években szitokszóvá vált bizonyos politikai körökben, szóval ha szigorúan nézzük, akkor ez vonatkozik az Európai Unión belüli elvándorlásra is.

Persze ez aligha igaz, adjuk meg az esélyét annak, hogy a magyar miniszterelnök nem sorolja a migráció közé az union belüli lakhelyváltoztatást, hanem a maga értelmezésében a menekülteket érti alatta.

Ezt erősítheti az is, hogy Orbán Viktor arról beszélt, előfordulhat, hogy valakinek „a háború és a jó ég tudja, milyen istencsapása miatt el kell jönnie” a szülőföldjéről, de a cél az, hogy egy idő után visszatérhessenek, merthogy mindenkinek ott kell segíteni emberhez méltó életet élni, ahol született.

“A migráció mindig arról szól, hogy az ember megszületik valahova a Jóisten rendelése szerint, és azon a helyen, ahova született, nem tud boldogulni. És úgy dönt, hogy miután ott nem tud elérni egy olyan életet, amit magának szeretne, ezért felkerekedik, és onnan elmegy. Esetleg el kell menekülnie, vagy gazdasági okokból egész egyszerűen egy másik helyet keres az élete számára. Ez nem jó dolog. A jó dolog az, hogyha mindenki ott boldogulhat, ahova megszületett. És ha segítenünk kell egymásnak valamiben, úgy egy országon belül, itt az elmaradott magyar régiókra is gondolhatunk, úgy európai összefüggésben, elmaradott európai régiók is vannak, és az egész emberiség összefüggésében, ha segíthetünk, akkor abban kell segíteni, hogy mindenki ott élhessen emberhez méltó életet és saját számára is sikeresnek minősülő életet, ahol született, ahova született” – fogalmazott.

„Két évig semmilyen migrációt ne engedjünk” – tette hozzá Orbán Viktor, ami még mindig követhető gondola. Az már kicsit elbizonytalaníthatja a hallgatót, hogy a magyar miniszterelnök szerint ez nem csak az illegális migrációra vonatkozik.

Éppenséggel azt is mondta, hogy “a jóisten rendelése szerint” születtek az emberek adott helyekre, az jó, ha ott is élik le az életüket. A jóisten ott adott mindenkinek egy “talpalatnyi helyet” ahova született, ez “az élet rendje”. Ezért idővel vissza kell küldeni mindenkit oda, amelyik területen a világra jött.

Persze nyilván túlgondoljuk a dolgot, valószínűbb, hogy Orbán Viktornak eszébe sem jutott az a sokszázezer külföldön élő magyar, de mi már csak ilyen túlérzékenyek vagyunk és nem túl jó határátkelőként ilyeneket olvasni.

Share.

About Author

Leave A Reply