Egy európai nyelv, amit most mészárol le az angol

0

Miközben Magyarországon szinte állandó a nemzethalállal és a nyelvvesztéssel riogatás, van olyan európai ország, ahol utóbbi egyre inkább szomorú valóság. Jött ugyanis az angol és mindent visz. Ránk is ez vár?

Egyre többen tartanak Izlandon attól, hogy veszélybe kerül az anyanyelvük. És nem véletlenül, ugyanis a brit Guardian (…) riportja szerint az izlandi a gyerekek és a fiatalok között egyre inkább teret veszít.

Több gimnáziumi tanár is arról beszél, hogy a diákok egymás között sok helyen már főleg angolul beszélnek, a nyelvi teszteken pedig a jóval kisebbek ugyan bólogatnak a felmutatott kártyák láttán, hogy tudják, mi az, na de nem izlandiul.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

A fő felelős a digitalizáció, hiszen a YouTube-on és például a Netflixen már főleg angolul fogyasztanak (fogyasztunk) tartalmat, és ez a közösségi média elsődleges nyelve is.

Egyszóval a gyerekek digitális anyanyelve már az angol, így lesz a hétköznapokban többségi nyelv digitálisan kisebbségi.

A helyzetet nehezíti, hogy mivel Izlandon alig 340 ezren élnek, a nagy világcégeknek egyszerűen nem éri meg nyelvi fejlesztésekre költeni, így esély sincs arra, hogy a Netflix, a Facebook és a többiek izlandi nyelven is elérhetők legyenek.

Az Index által idézett nemzetközi tanulmány szerint 21 európai nyelvet fenyeget a digitális kihalás; legrosszabb helyzetben az államnyelvek közül az izlandi mellett a máltai, a lett és a litván van.

Szülni a határon túl

(Fotó: pixabay.com/3dman_eu)

Share.

About Author

Leave A Reply