Egy egészen szokatlan július 4.

0

Július 4-e a legnagyobb ünnepek egyike az Egyesült Államokban, amit idén a koronavírus-járvány miatt nem a hagyományos módon ünnepelnek majd az amerikaiak és az ott élő határátkelők. Mindenféle tippek, tanácsok születtek az amerikai oldalakon, ezek közül válogattam ki néhányat.

A parádék és a tömegek előtt rendezett tűzijátékok idén elmaradnak, illetve másképp rendezik meg őket, miként hagyományos nagy családi, baráti összejövetelek sem lesznek, vagy ha igen, akkor jóval visszafogottabb méretekben és keretek között.

A klasszikus július 4.

Mielőtt azonban megnéznénk, milyen lesz az idei július 4., érdemes talán visszatekinteni egy tipikus ünnepre, például arra, amiről pár éve Bumber számolt be Minneapolisból.

„Mivel július negyedikét sok amerikai a családdal, barátokkal tölti, ezért a grillezés elengedhetetlen része a napnak. (Egyébként is elengedhetetlen része az amerikai életnek, parkokban, tóparton is nagyban zajlik a sütögetés, legalábbis Minneapolisban és környékén, ahol a környezet ráadásul ezt lehetővé is teszi.)

Tehát az ember megveszi a húsokat, steaket, halat, s mi jó falat, folyik az elmaradhatatlan sör, és megy a beszélgetés. Mit mondjak, meglehetősen kellemes tevékenység…

Minneapolisban az idei július 4. (meg gondolom a többi is, de azokról nem tudok nyilatkozni) a nagy dzsemborik napja is volt, a Mississippi partján rengetegen voltak, ment az evészet, ivászat, és a koncertek sem maradhattak el.

Voltak egész színvonalasak is, például ez a James Brown-dal egész jól hangzott (nem is beszélve a táncra perdülő emberekről).

A belvárosban tehát hatalmas volt a tömeg, kicsit olyan volt az ember érzése, mint egy budapesti augusztus 20-án, hiszen a hidakon is rengetegen voltak, csomóan jól láthatóan órákkal korábban kitelepedtek, plédekkel, kisszékekkel, étellel-itallal, könyvekkel, kifestőkkel, kártyával, gitárral… és persze az elmaradhatatlan amerikai zászlóval.

Tűzijátékból rengeteg van, kicsit úgy kell elképzelni, mint Magyarországon szilveszterkor, tehát magánházaknál a kertben, az utcán is megy a robbantgatás, és szervezett keretek között is sok van.

Minneapolis több város szorosabb-lazább láncolata (így jön ki a 3 millió lakos), és minden település rendez egy vagy több tűzijátékot. Csak a belvárosból lehetett látni hármat-négyet.” (A teljes beszámolót itt találjátok.)

Lényegében Amerika

Milyen lesz az idei július 4.?

Más. Nagyjából ez biztos, hiszen a járvány miatt nyilván nem fognak nagy rendezvényeket összehozni (bár sosem lehet tudni, ugye). A New York Times összeszedett pár tippet arra, hogyan érdemes idén az Egyesült Államokban ünnepelni.

Tűzijáték otthonról vagy a tévében

Sok város döntött úgy, hogy idén egyáltalán nem rendez tűzijátékot, ám vannak olyanok, melyek nem mondtak le róla. Még ahol lesz is, oda sem érdemes kimenni, ha látjuk a kertből, akkor onnan érdemes inkább nézni, vagy ha nem, akkor tévén vagy neten.

New Yorkban például a Macy’s hagyományos tűzijátékát idén másként rendezik. Már hétfőtől lesznek kisebbek, mindegyik csak 5 percig tart és nem jelentik be előre, hol lesz, így akadályozva meg, hogy tömeg gyűljön össze. Pénteken pedig keleti parti idő szerint este 8 órakor az NBC-n megmutatják az összes tűzijátékot egyszerre.

Washingtonban ugyan megtartják a tűzijátékot a Capitol melletti szokásos helyen, ám mindenkit arra kérnek, maradjon otthon. A sztárok (Patti LaBelle és Renée Fleming) felvételről lesznek jelen, a két műsorvezető John Stamos és Vanessa Williams. Az eseményt a PBS mellett a Facebookon és a YouTube-on is lehet majd nézni szintén helyi idő szerint este 8-tól. (Ez ugye közép-európai idő szerint hajnali 2 óra.)

Nem sorolnám tovább a városokat, mindenesetre vannak köztük olyanok, melyek a tűzijáték helyett idén más módon ünnepelnek, Philadelphiában egész hetes „Welcome America” fesztivált tartanak kulturális programokkal, családbarát testmozgással, melynek a csúcspontja Cynthia Erivo és Jason Derulo koncertje lesz.

Egyes városokban az ismét divatba jött drive-inekben rendeznek autóból csodálható tűzijátékot.

Virtuális túrák

Az év ezen szakában jellemző program, hogy a családok nekiindulnak és elviszik a gyerekeket nemzeti parkokba vagy fontos történelmi látványosságokhoz.

Idén ez érthető okokból nem nagyon javallott, viszont a neten szerencsére elég sok virtuális program található, így meg lehet nézni (akár Magyarországról is érdemes, teszem hozzá) a Capitolt, vagy a Philadelphiában található Függetlenségi Parkot és még sorolhatnám, de nem teszem.

Történelmi filmek a függetlenségről

Akad belőlük jó néhány, ráadásul kifejezetten jók is vannak köztük. Az 1972-es musical, az 1776 például a Függetlenségi Nyilatkozat aláírását megelőző kongresszusi vitákat és a kort idézi fel.

Egy másik musical, a Hamilton élő felvétele mostanában érkezik a streamingszolgáltatókra. A darab az alapító atyák egyike, Alexander Hamilton életét dolgozza fel.

Az 1939-es Dobok a Mohawk mentén két telepesről szól (Henry Fonda és Claudette Colbert), akik a mai New York környékén próbálnak boldogulni az amerikai forradalom idején.

A Függetlenségi Nyilatkozat felolvasása

Az elmúlt fél évszázadban hagyomány lett, hogy Washingtonban a National Archives múzeumának lépcsőin felolvassák a Függetlenségi Nyilatkozatot. Ez most átköltözik az intézmény oldalára és Facebook-profiljára.

Közösen (és biztonságosan)

Nyilván az összes ilyen ünnep azért akkor az igazi, ha az ember azokkal ünnepelheti, akik fontosak neki. Szakértők azt javasolják, hogy ha lehetséges, ne legyenek nagy összejövetelek és ha össze is gyűlik a szűk család, akkor azt kint tegye.

A székek legyenek megfelelő távolságban és ha megoldható, ne nagyon osztozzanak ugyanazon az ételen többen, mindenki vigyen magának (szóval legyen amolyan batyus buli). Ha mégis a házigazda süt, akkor érdemes frissen a grillről levett ételt felszolgálni.

Szabadtéri játékok

A csapatsportokat egyelőre nem ajánlják Amerikában, az egyik nagy kedvenc baseball azonban határesetnek számít, a közeli családtagokkal lehet játszani, aminek nyilván sok amerikai örül.

Összességében tehát az Egyesült Államokban sajátos lesz az idei július 4-e, de a józan ész alighanem azt diktálja, hogy nem érdemes kockáztatni.

Chicago – legenda és valóság

Share.

About Author

Leave A Reply