EBI – ahonnan még senki sem szökött meg

0

Az EBI kedves névnek hangzik, csakhogy éppen ez áll a legtávolabb tőle. Az Extra Beveiligde Inrichting nem más, mint Hollandia legszigorúbban őrzött börtönrészlege, egyfajta börtön a börtönben: a noord-brabanti Vughtben található börtön 5-ös számú részlege – írja a Hollandokk.

„Az 1980-as években több sikeres fogolyszökés történt, melynek csúcspontján, 1984-ben 118-an léptek meg különböző holland fegyintézetekből. A 90-es években pedig 3 helikopteres szöktetés mutatta meg, hogy van még hova fokozni a biztonságot.

A sok botrány után merült fel, hogy egy szuper biztonságos fegyintézetet hozzanak létre. Ez annyira jól sikerült az 1993-ben megnyílt EBI megépítésével, hogy rendszeresen jönnek egész Európából a börtönt megnézni, amiről úgy tartják, hogy a kontinens legszigorúbbjai között van, ha nem ténylegesen a legszigorúbb.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Csak pár a sok szigorú szabály közül:

– Deklaráltan lehallgatják és felveszik a telefonbeszélgetéseket.
– A rabok heti kétszer telefonálhatnak, 10 perc hosszan.
– Ha egy itt őrzött rabot szállítani kell valahová, akkor egy speciális szemüveget adnak rá, hogy semmit se lásson.
– Valamennyi ajtót kizárólag távolról lehet kinyitni, így a börtönőrtől ellopott kulccsal nem lehet megszökni.
– A fogvatartottaknak a fogkeféjüket, fésűjüket, kanalukat és ceruzájukat ki kell adniuk, mielőtt kinyitják nekik a cellaajtót. Ennek célja, hogy ne készíthessenek támadóeszközt belőlük.
– A foglyok Internetet nem használhatnak.
– Üveggel elválasztva fogadhatnak látogatókat, kivéve havi egyszer, de akkor is tilos bármilyen testi kontaktus, kivéve a kézfogást. Ez alól még a saját gyerekeddel való találkozás sem kivétel. Természetesen a látogatásokat is rögzítik, nem csak a hangot, hanem a képet is. Az egyetlen kivételt a jogi képviselővel való találkozást jelenti.
– Napi egy óra szabadban tartózkodás engedélyezett. A börtönudvar területe felülről is rácsokkal lefedett, hogy a helikopteres szökést megakadályozzák.”

A teljes posztot (a leghíresebb “lakókkal”) itt találjátok.

Amszterdam nem Hollandia

Share.

About Author

Leave A Reply