Drága, de kelendő az okosbölcső

0

Nem olcsó, de sok szülőnek segít a Snoo-nak nevezett szerkezet, amely elringatja és megnyugtatja a gyermeket. Sokak szerint ugyanakkor nem tesz jót és az sem jó, ha gépre bízzuk a babát.

Ahogy sok szülő, úgy az orvos Tania Elliott is aggódott, hogy gyermeke születése után folyamatosan kialvatlan lesz. Ezért az amerikai nő és férje beruházott egy high-tech megoldásba: egy stílusos okosbölcsőbe, amely egy-két órával elnyújtja a babák alvási idejét.

Az 1300 dollárba (380 ezer forint) kerülő, Snoo-nak nevezett bölcső egyszerűen működik. A szülők becipzározzák a gyereket egy speciális pólyába, amelyet aztán bepattintanak a Smoo Smart Sleeperbe, így biztosítva, hogy a hátán maradjon.

A készülék nyugtató zajókat kezd játszani. Szenzorai révén észleli, amikor a csecsemő felébred, erőteljesebben kezdi ringatni vagy fehér zajt bocsát ki, hogy megnyugtassa és visszaaltassa. Ha ez mégsem sikerül, akkor figyelmeztető hang jelez a szülőknek.

„Mintha plusz két kezem lenne”

Az okosbölcsőt egy applikáció segítségével távolról is lehet irányítani. Nagyjából a gyerek fél éves koráig lehet használni a szerkezetet, mert addig fér bele.

Tania Elliott gyermeke három hónapos, és a nő elégedett a szülőket segítő eszközzel: „Olyan, mintha plusz két kezem lenne, hogy ringassam, és ez nagyon sokat ér nekem.”

A Snoo-t három éve dobták piacra és egyre szélesebb körben elterjedt. Ez annak is köszönhető, hogy már nem kell megvenni, hanem bérelni is lehet, egy hónapra 112 dollárért. A használt termékeket a szülők a netes piactereken adják tovább.

Justin Timberlake is tett bele pénzt

A bölcsőt egy Los Angeles-i gyerekorvos, Harvey Karp fejlesztette ki feleségével, Nina Montée-val. Az első befektetők között volt Justin Timberlake, Zoe Saldana és Scarlett Johansson is. Az orvos cége tavaly év végére további 23 millió dolláros befektetéseket kapott a fejlesztésekhez.

A Snoo Karp azon elképzelésén alapul, amit negyedik trimeszternek nevez. Ebben szerinte az újszülöttnek olyan környezetet kell teremteni, mintha még a méhben, érezné magát, biztonságos és nyugodt környezetben.

A találmánynak köszönhetően a 2-3 hónapos babák 7-9 órát is alszanak egyhuzamban. A gyerekorvos szerint ez a legbiztonságosabb gyerekágy, mert a hátán tartja a csecsemőt, aki nem fordulhat át, így a bölcsőhalál kockázata is csökkenthető.

Drága és szükségtelen?

A fejlesztésről megoszlanak a vélemények. Vannak szülők, akik magasztalják és élvezik az átaludt éjszakákat. A 36 éves Carly Marks arról számolt be, hogy amikor gyereke sírni kezd, csak beteszi az ágyba, és rögtön megnyugszik és álomba szenderül.

Mások viszont drága és szükségtelen robotszülőnek tartják. Egy blogger, Katie Dill szerint nem garantálható a nyolc órás alvás, míg egy másik anyuka azt közölte, hogy a ringatás gyakran válik agresszívvé, amitől a baba bőgni kezd.

Bár gyerekorvos fejlesztette ki, nem minden kollégája ajánlja. A philadelphiai Gary Emmett szerint nem segít a fejlődésben, ha az emberi érintés helyett egy gép nyugtatja meg a gyermeket.

Íme Cara Delevingne hollywoodi villája

(Fotó: happiestbaby.com)

Share.

About Author

Leave A Reply