Digitális nomádság KATA után

0

KATA nem egy csupa nagybetűs hölgy, hanem egy elég jól kitalált és működő magyarországi adózási rendszer kisvállalkozásoknak (leánynevén kisadózó vállalkozások tételes adója). Na, ez az, ami erőteljes szigorítás előtt áll, ami elég kényelmetlenül érintheti a szabadúszó digitális nomádokat is. A lehetséges megoldásokat Tucano próbálta meg vázolni.

„Mivel az én tanácsaimat külföldi tartózkodás, letelepedés, adózás, cégalapítás, stb. ügyekben szokták kérni, ezért maradjunk is a külföld bekapcsolásánál az adózásodba. Tulajdonképpen csak két alapeset van ilyenkor:

– A céged megy külföldre (régen offshore, ma alacsony adózású cég)
– Te mész külföldre (jobb esetben offshore vagy tax-neutral person)
– Ha te otthon maradsz, akkor adóid csökkentésére olyan céget kell külföldön alapítanod, amely:

– Alacsony adózású országban van
– Van kettős adózást elkerülő egyezménye Magyarországgal
– Az alapítható cég szerkezete lehetővé teszi, hogy „megfelelő helyi jelenléte legyen”, tehát ne otthonról irányított és ellenőrzött cég legyen, vagy adózhatsz haza. Ezért nem jók a klasszikus offshore struktúrák. Általában azt szokták elfogadni, ahol van az adott országban telephely, helyi igazgató és más egyéb „bizonyíték” arra, hogy tulajdonképpen te csak az osztalékaidat veszed fel, a munka külföldön történik.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Számos ország van, ahol erre lehetőséged nyílik, az én kedvencem Európában Málta, de persze Svájc, Luxemburg, Írország, az Egyesült Királyság, stb. is megvéd, ha betartod a táncrendet.

Ebben az esetben te magyar adóalany vagy, de a nemzetközi szerződéseknek megfelelően a kisebb külföldi adót fizeted, otthon meg amit rápakolnak egészségügyi hozzájárulásként vagy más jogcímen.

Ezt ki tudod számolni, és kérlek ne feldkezz meg arról, hogy bár a pénz számít, azért külföldi ügyintézés és eltérő díjak, meg fordítás és más nehézségek is vannak, amelyek időbe és idegeskedésbe kerülnek.

Szabadúszóként, pláne digitális nomádként azonban nyílik az olló, HA NEM VAGY HELYHEZ KÖTVE. Ez a legritkább: a „pure breed” nomád. Mit jelent ez?

Nézzük nagyon leegyszerűsítve a lehetséges opciókat, hogy melyik kategóriába tartozol:

– Sokat utazol, de évi 183 napnál többet vagy Magyarországon: otthon adózol.
– Egy, azaz egy darab másik országban vagy 183 napnál többet: oda adózol, ez lehet magas vagy alacsony adózású terület. Van itt mindenféle kacifánt, mint a kiküldtetés, stb, de ez az alapeset.
– Sehol nem tartózkodsz 183 napnál többet. Ilyenkor megválaszthatod, hogy hová adózol, ha lehetőségeid engedik.

Sajnos az „elmegyek és leszarok mindent, nem adózok sehová” felfogás bármennyire is szimpatikus, nem működik. Azért mert Magyarország egy NAV-állásfoglalás alapján hibrid adózású rendszer, azaz HA NEM szerzel adóilletőséget egy másik országban, akkor magyar adóalany maradsz. Ez egy picit hasonlít az amerikai és a jemeni adórendszerhez, de olyan magyaros azért.

Erről sokszor írtam, hogy elvileg így van, gyakorlatilag azonban ennek elég nehéz érvényt szerezni. Például, senki sem tudja, hogy hol vagy éppen és szerintem nem túl valószínű, hogy ha nem vagy nagyon gazdag, akkor adónyomozók tucatjai kergessenek földrészről földrészre.

Viszont, ha nem vagy adóalany sehol, akkor egy idő után leküzdhetetlen nehézségeid lesznek (ezt Obamának köszönd amúgy). Például nem tudsz bankszámlát nyitni, mert nincs adózási helyed, így a bank nem tudja elküldeni az adózási információkat. (…)

De nézzük a megoldást: beszerzel egy adózási helyet. Vannak országok, ahol a külföldi jövedelem nem adózik vagy keveset és a tartózkodási szabályok is enyhék, tehát utazhatsz jobbra és balra is, miközben betartod a törvényt és keveset vagy semmit sem adózol.

Az ilyen országok változnak, de van pár állandó megoldás, mint Málta, Paraguay, Panama, mostanában Georgia is igen divatos, de van megoldás bőven.

Ennek az életnek viszont ára van és nemcsak pénzben. Mert ha kitalálod, hogy valahol többet tartózkodnál fél évnél (vagy amit a helyi törvény meghatároz), akkor adóalanyságod képződik és buktad a jól felépített rendszeredet.”

A teljes cikket itt találjátok, érdemes elolvasni!

EBI – ahonnan még senki sem szökött meg

Share.

About Author

Leave A Reply