A dán csoda titka

1

Világszerte hódít a hygge, a relaxálás, az életigenlés és a kapcsolatépítés egyedi ötvözetének dán koncepciója. Olyannyira, hogy a dán kifejezés az Oxford Szótár szavazásán bekerült a 2016-os év szavai közé is (sajátos társaságba a Brexit, a poszt-igazság, az alt-right és a trumpizmus mellé).

A külsőségeket (illatosított gyertyák, vastag, kötött plédek, bolyhos pulóverek, hatalmas, kézzel festett teáscsészék) viszonylag könnyű leutánozni, a hygge filozófiáját már sokkal nehezebb.

Az alapötletben semmi sokkoló nincs, az, hogy a kellemes dolgoktól jól érezzük magunkat, és hogy a barátaink társasága pozitív hatással van ránk, viszonylag egyértelmű következtetések. Ennél azonban összetettebb a dolog.

A hygge nagyszerűsége abban is rejlik, hogy formába öntötte az általános életvezetési tanácsokat, tematizálta és konkrétabb, megfoghatóbb alakba gyúrta az élet apró örömeiről szóló közhelyeket.

Mindezt ráadásul nemzeti szintre emelve, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Dánia jelenleg a világ egyik legboldogabb országa. Az ENSZ 2017-es, a világ országait boldogság szerint sorba állító jelentésében ugyan csak másodikok lettek, de a 2016-os, és a 2013-tól 2015-ig tartó időszakra vonatkozó összesített rangsorban is az első helyen szerepeltek.

Biztonságban a munkahelyen

A dánok biztonságban érzik magukat a munkahelyükön, és a szociális háló erejében is megbíznak, úgy gondolják, az állam megfelelő segítséget nyújtana nekik akkor is, ha elvesztenék az állásukat.

Ilyen életkörülmények között természetesen könnyű elégedettnek lenni, ha nem kell aggódni az alapvető jóléthez szükséges feltételek miatt, akkor az apró örömökre való koncentrálás is sokkal jobban megy.

Menj kamionsofőrnek Dániába! Az ajánlatot itt találod!

Sőt, a Warwick Egyetem kutatója, Andrew Oswald egyenesen azt állítja, hogy a dánok a génjeikben is hordozzák a boldogságot, így nem csak életkörülménybeli, hanem genetikai előnyeik is vannak.

Nem csak a kényelemről szól

Arról, hogy fejben minek kell történnie, csak kevés konkrétumot tudni, a pontos instrukciók hiánya, és a szó lefordíthatatlansága is abból ered, hogy a hygge egy nagy mértékben személyes élmény, egyénenként változó az elérési út, és az eredmény is.

„A legközelebbi fordítás, amit a hygge-re ismerek, a kényelem, de ez is nagyon leegyszerűsítő, hiszen nem szükségszerű, hogy a hygge csak a kényelemről szóljon” – írta a 444 kérdésére Kristian, az Esbjergben élő 25 éves, dán szoftverfejlesztő.

„A hygge mindenkinek mást jelent. Nekem például azt, hogy otthon vagyok és filmet nézek, vagy együtt vagyok a barátaimmal, a családommal és csak élvezzük egymás társaságát” –  tette hozzá.

Fontos a tudatosság

Arra nézve sincs kikötés, hogy egyedül, vagy társaságban élhető-e át jobban a szertartás, mint Kristian mondja, a két élmény különböző lesz, de a kívánt hatás ugyanúgy elérhető, a tudatosságra azonban mindkét esetben figyelni kell.

„Társaságban könnyebb hygge-zni, viszont fontos a programválasztás. Egy közös kávézás vagy vacsora a családoddal, a barátaiddal tökéletesen alkalmas rá.  De ha elmégy velük bulizni, akkor inkább egy izgalmas, szórakoztató élményben lesz részed, mintsem hygge-ben” – hívta fel a figyelmet.

„Egyedül kicsit nehezebb, de ilyenkor is a programválasztás a kulcs, olyan dolgot kell csinálnod, ami tényleg teljesen kikapcsol, például olvasni a kedvenc könyvedet, filmet nézni, és arra koncentrálni, hogy élvezd az egyedüllétet” – írta Kristian.

Persze ahogyan a témával foglalkozó összes szakirodalom is megemlíti, a dánok valóban nem beszélnek sokat a hygge-ről, inkább csinálják.

Tegyél így te is!

(Fotó: pixabay.com/MitCharme)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. HELOKA

    ELEG JOL LEIRTAD A SZO KB. JELENTESET,, MEG EGY PELDA ELEG JO LENNE, EGY CSAJOS HYGGERE,,

    EGY HIDEG TELI ESTE JO MELEG PLED ALATT KIS EDESSEGGEL MELLETTE 1-2 CSAJOS MAGAZINNAL A KEZBE, A TV A HATTERBEN PHENGETNI, HYGGAZNI,, EZ IGY EGY TIPIKUS EGYEDULI HYGGE.
    DE TENYLEG ANNYI MINDEN LEHET HYGGELIG!!
    JOL IRTAD LE UGYES VAGY.

Leave A Reply