Csipkés bugyi, neon haj: női fotók másként

0

Luo Yang egy kínai fotós, aki elsősorban női portrékat készít. Nem akármilyen fényképeket persze, hanem olyanokat, melyek alapvetően eltérnek a kínai normáktól, és a megszokott női ábrázolásoktól. Mint mondja, fotói az ellenszegülések egyedi történetei.

A kínai fényképész, Luo Yang számára a leánykor nem a Kínában szokásos szelíd, finom, sokszor túlzottan nőies ábrázolást jelenti. Új, a Lányok címet viselő projektje olyan alternatív látásmódot használ, amely szembesíti a kínaiakat ezekkel a sztereotípiákkal.

A sorozat hátterét bérlakások, homályos éjszakai piacok, lakótelepi erkélyek adják. A cél a nézők elgondolkodtatása. Néhányan a partnerükkel jelennek meg, mások alig felöltözötten, vagy az ablakokban cigarettázva.

„A sorozattal a nő primitív, fiatal állapotának rögzítése a célom. Számomra ez egy csodálatos életszakasz. Ők nem csak a korukat tekintve lányok, az agyuk berendezkedése is lányos” – mondta a 34 éves fotós.

A nemi sztereotípiák lebontása

Hogyan látja Luo a lányságot? Az egyik fotón például egy lány néz meredten a kamerába, miközben a fejét egy meztelen férfi borotválja. Egy évvel később ugyanaz a lány terhes, meztelenül áll az ablak előtt és a város felé néz.

Egy képen egy másik lány lelógó húsok között dohányzik, egy harmadik csipkés bugyiban áll egy forgalmas utcán, de akad olyan is, akinek neonszínű a haja. A fotós az Y-generáció fiataljainak életérzését és a nemi sztereotípiák felszámolását tűzte ki célul.

Luo, a shenyangi születésű fényképész a 20-as éveiben kezdte ezt a sorozatot, miközben grafikát tanult a Lu Xun Képzőművészeti Akadémián. Az akkoriban saját bevallása szerint is zavart és magányos lány azért vetette bele magát a fotózásba, hogy ellensúlyozza a nyugtalanságot, amit akkoriban érzett.

Az évfolyamtársait és barátait kezdte el fotózni, hogy saját „belső énjét kifejezze”. A portrék erős és öntudatos, mégis sebezhető nőket ábrázolnak, megmutatva azokat a nehézségeket, amit a kínai gyerek- és fiatal felnőttkor jelent.

Elvárások és testszőrzet

Kínában azt várják egy nőtől, hogy befogadó és kötelességtudó legyen. „Ehelyett én azt választottam, hogy a testszőrzetüket és a kopaszra nyírt fejüket mutatom meg, mert az érintett meg és mert talán ez a közös tiltakozásunk a női sztereotípiák ellen” – magyarázta a CNN-nek Luo Yang.

Aki egyébként gyakran eldobja a borotvát és hagyja, hogy a testszőrzete kinőjön: „Nem minden lány teljesen hétköznapi, de a lányok legtöbbje szabad és független. Ahogy az idők változnak, egyre több hozzájuk hasonlót látni Kínában.”

Az ellenszegülés egyéni történeteit mutatja be. Gelaicuomao, a tibeti lány például Nyugat-Kínában élt és azért hagyta ott a faluját, hogy divattervező legyen, pedig a szülei tanárnak szánták. A képen rövid, tüskés hajat visel és szexi rózsaszín ruha van rajta.

„Remélem, hogy ezek a lányok körülöttem, ahogy én is, sokkal szabadabban, függetlenebbül élhetünk és megvalósíthatjuk az álmainkat. A fotóim talán elég bátorságot és önbizalmat adnak nekik ahhoz, hogy így legyen” – mondta Lou Yang

A horgászat az új randitrend

(Fotó: instagram.com/luoyangphoto)

Share.

About Author

Leave A Reply