A cseheknél is elfogytak a szakemberek

0

Alacsony munkanélküliség, viszont nagyon kevés szakember, így várható béremelés – ismerős a helyzet? Pedig most Csehországról van szó, ahol a cégeknek alighanem kemény próbatétel lesz az idei év.

Amennyiben ugyanis továbbra sem találnak elegendő szakképzett munkaerőt, akkor az a már meglévő alkalmazottak béremelését vonhatja maga után. Csehországban tavaly 5,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, amely a legalacsonyabb az Európai Unióban.

A bérek a közgazdászok szerint idén tovább emelkednek, amit ugyan az ország gazdasági helyzete elbír, az olcsó munkaerőre építő cégeknek viszont gondjaik adódhatnak, mivel a vállalatok évről évre egyre nehezebben találnak megfelelő szakképesítéssel bíró munkavállalókat a cseh munkaerőpiacon.

Az alkalmazottak fizetése Csehországban 2016-ban mintegy 4 százalékkal emelkedett, a Cseh Nemzeti Bank idén 5 százalékos béremeléssel számol. A legnagyobb munkaerőhiány az ipari termelésben tapasztalható. Elsősorban munkásokra, szakmailag képesített munkaerőre lenne szükség az ágazatban.

„Az alkalmazotti státusz jelentős mértékben felértékelődött, és a cégek kapkodnak a megfelelően képesített munkaerő után. Kitűnő alkalom ez számukra ahhoz, hogy béremelést kérjenek maguknak, és azt hiszem, ezzel a lehetőséggel élniük is kell” – fogalmazott az InfoRádióban Štěpán Křeček a Közgazdasági Egyetem Nemzetgazdasági Karának professzora.

Előzetes számítások szerint 2017-ben tovább csökken a munkanélküliség Csehországban, de már sokkal kisebb mértékben, mint az elmúlt időszakban.

Share.

About Author

Leave A Reply