Cseh-magyar harc a vendégmunkásokért

0

Noha a cseheknél az utóbbi hónapban nőtt a munkanélküliek száma, még mindig ott a legalacsonyabb a munkanélküliségi arány az Európai Unió tagállamai közül. Munkaerő viszont kellene, és hol máshol, mint Ukrajnában próbálnak toborozni, ott, ahol a magyarok is.

Csehországban Prágában a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, a legfrissebb adatok szerint 3,3 százalékos, a legtöbb állástalan pedig az északi országrészben él, az arány azonban itt sem éri el a 8 százalékot.

Csaknem 10 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliek száma Csehországban, ez viszont gondot okoz a munkáltatóknak. A cseh kormány ezért kész a jelenleginél is jobban megnyitni a munkaerőpiacot a külföldi, elsősorban az ukrán munkavállalók előtt.

A kormány döntésének értelmében Prága megerősíti lvovi főkonzulátusát, hogy a képviselet az eddigi havi 400 helyett akár havi 800 ukrán munkakérelmet is el tudjon intézni – emlékeztetett az InfoRádió helyi tudósítója.

A Bohuslav Sobotka vezette kabinet ezzel a döntéssel reagált a cseh Gazdasági Kamara, valamint az Ipari és Kereskedelmi Kamara hétfői felszólítására, hogy tegye haladéktalanul lehetővé további ukrán vendégmunkások azonnali toborzását és alkalmazását.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a magyar kormány a Nemzeti Foglalkoztatási Alap támogatásával 82 millió forintot költ munkaerő-toborzásra Ukrajnában. Ungváron, Kijevben, Harkovban, Lvovban, Odesszában és Krivoj Rogban teszik majd közzé a hirdetéseket.

(Fotó: pixabay.com/skyler-110)

Share.

About Author

Leave A Reply