Csapdában? A határátkelők és a védettségi igazolvány

0

Vajon mi lesz azokkal, akik határátkelőként külföldön kapják meg az oltást és mondjuk Magyarországra látogatnának? Vajon előfordulhat-e az az abszurd helyzet, hogy mondjuk júniusban egy család egyik (Magyarországon élő, beoltott és igazolvánnyal rendelkező) fele beülhet egy étterembe, míg a másik (külföldön élő, beoltott, de magyar védettségi igazolványt felmutatni értelemszerűen nem tudó) fele nem? Zoltán aligha van egyedül az őt kínzó kérdésekkel.

„Hála istennek Európában hol kisebb, hol nagyobb lendülettel, de folyamatosan zajlik az emberek beoltása. A Magyarországon élő családtagokkal sokat beszélgetünk arról, milyen jó lenne megint látni egymást, esetleg beülni egy étterembe.

Igen ám, de ennek kapcsán akadnak problémák. Én egy európai uniós országban élek, ahol a munkahelyem többször felhívta a figyelmet, hogy a külföldön megszerzett oltásokat (legyen bár Pfizer, Moderna vagy bármelyik, az egész EU-ban elfogadott) a helyi törvények nem veszik figyelembe.

Magyarra lefordítva, hiába mennék Magyarországra beoltatni magam (amit persze nem teszek meg, mert nem ott élek, ezért nem tartanám helyesnek, de tudok olyanokról, akik megtették), az ott megkapott oltás itt nem ér semmit.

Ami azért egy vicc.

Mi lesz a hazalátogatáskor?

A dolog onnan jutott eszembe, hogy valamelyik nap olvastam egy hasonló esetről a magyar sajtóban. A Telex írta meg egy Szerbiában beoltott pár történetét, akik a Nemzeti Népegészségügyi Központtól azt a választ kapták kérdésükre, hogy „a védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt”.

Értem én, hogy maradj a fenekeden, várd ki a sorod Magyarországon, de az eset azért túlmutat magán. Mert mi lesz azzal a több százezer magyarral, akik külföldön élnek, ott is kapják meg az oltást – majd hazalátogatva azzal kell szembesülniük, hogy hiába vannak beoltva, úgy kezelik őket, mintha nem lennének, csak mert nem Magyarországon kapták meg az oltást?

Ez ugyanolyan vicc, mint az előbb vázolt helyzet, amiben én vagyok itt.

Én optimista vagyok és erősen remélem, hogy legalább a nyár második felére már egész Európában elérjük azt a helyzetet, hogy elegendően be lesznek oltva, de most komolyan, azzal kell majd szembenézni, hogy ha minket látogatnak meg a rokonok-barátok, akkor itt nem fogadják el a magyar igazolványt, ha pedig mi megyünk Magyarországra, akkor ott meg a miénket nem veszik figyelembe?

Próbáltam utánanézni ennek az egésznek, az mondjuk nem lepett meg, hogy a hivatalos magyar oldalon semmit nem találtam ezzel kapcsolatban, de európai oldalról is csak kósza híreket.

Európai tervek

Például arról, hogy az Európai Bizottság tervez egy úgynevezett Zöld Igazolvány nevű védettségi dokumentumot, aminek célja éppen a nemzetközi utazások megkönnyítése lenne, de ezt sem várják június vége előtt.

„A technikai oldalon néhány országban már vannak fejlemények, Franciaországban és Dániában is állítanak ki különféle tevékenységekre feljogosító igazolásokat. Június elején megkezdődik a tesztüzem, ahol összekapcsoljuk ezeket a rendszereket uniós szinten és a nyárra elkészülhetünk” – ezt mondjuk az unió igazságügyi biztosa, Didier Reynders nyilatkozta.

Az Európai Bizottság hivatalos oldalán pedig azt találtam, hogy javasolják a digitális zöldigazolvány bevezetését, viszont az oltási igazolás megléte nem lehet előfeltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának.

Tehát azok is jogosultak igénybe venni a határokon átívelő személyszállítási szolgáltatásokat – vagyis repülővel, vonattal, távolsági busszal vagy komppal külföldre utazni –, akik nem rendelkeznek igazolással.

Szóval reménykedni reménykedünk, de lassan (így, április végén) már tervezgetni is kellene és azért ez így nagyon nehéz.

Ha valakinek van valamilyen plusz infója, nagyon örülnék, ha megosztaná. Köszönöm!”

Ilyenek lesznek a repülők a Covid után?

(Fotó: szekesfehervar.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply