Csábítják a nővéreket

0

Jobb időjárás, jobb fizetés – ezzel csábítja egy német kórház a Brexit miatt elbizonytalanodó (vagy egyszerűen csak távozni akaró) lengyel ápolókat Nagy-Britanniából.

Az angliai lengyeleknek szóló újsághirdetésben toboroz nővéreket a düsseldorfi egyetemi kórház. Tobias Pott, a kórház vezetője szerint Németországban hiány van az ápolókból, másrészt úgy érzik, hogy érdemes hatni az angliai ápolókra, akik esetleg a Brexit miatti bizonytalanságból fakadóan a távozáson gondolkodnak.

„A lengyelek nagyon aggódnak a jövőjük miatt Nagy-Britanniában. Sok a bizonytalanság, hogy maradhatnak-e és továbbra is dolgozhatnak-e az országban. Nem mi szorgalmazzuk, hogy távozzanak, de aki ezen gondolkodik magától, miért is ne jöhetne ide?”- fejtette ki a kórházigazgató.

Nagy-Britanniában is egyre kevesebb a nővér, a hivatalos adatok szerint csak Angliában 41 ezer betöltetlen állás van, és azoknak, akik maradnak, egyre többet kell túlórázniuk. A 2016-os Brexit népszavazás óta több mint 10 ezer, az európai gazdasági közösség területéről érkezett nővér és szülésznő hagyta el a szigetországot.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A hirdetés szerint nemcsak jobb fizetést, több juttatást és kedvezőbb munkaidőt, hanem jobb időjárást, finomabb ételeket is kínálnak, és az uniós tagállam nyújtotta biztonságot.

A kórház a brit Guardian szerint letelepedési programmal is várná az ápolókat, segítene a szállás keresésében és a kölni karnevállal is megismertetné őket.

Tobias Pott szerint a jó németországi munkafeltételek, Lengyelország közelsége és a szakma megbecsültsége elég meggyőző erő lesz a lengyelek számára. A düsseldorfi kórház kampánya eredményesnek tűnik, már több jelentkezés futott be hozzájuk, és bíznak abban, hogy még újabbak is érkeznek.

A Cooltura magazin volt az egyik, ahol a hirdetések megjelentek. Az egyik munkavállaló, Artur Kieruzal szerint a lengyel közösségben komoly beszédtémát jelent, hogy mi lesz a Brexit után és sokan félnek, tartanak a jövőtől.

„Titokban reménykedem benne, hogy a Brexit végül nem valósul meg. Ez az otthonom” – tette hozzá.

Pokoli forgatókönyv

(Fotó: pixabay.com/vaniafsilva)

Share.

About Author

Leave A Reply