Bürokrácia fülöp-szigeteki módra

0

Ügyeket márpedig intézni kell. Emiatt sokat panaszkodunk Magyarországon és sok más európai országban is, pedig voltaképpen kispályás kezdők vagyunk a Fülöp-szigetekhez képest. Legalábbis Meték elég érdekes tapasztalatokat szereztek. Tudtátok például, hogy létezik kilépővízum?

„Magyarország állampolgárai 30 napot meg nem haladó tartózkodás esetén vízummentesen léphetnek be a Fülöp-szigetekre. Ennél hosszabb időre tervezett tartózkodás esetén jelentkezni kell a bevándorlási hivatalban és tartózkodási engedélyt kell igényelni.

Volt bennünk egy nagy adag para, hogy kibéreltük a házat, kölcsönadtunk pénzt, de mi van, ha nem kapunk tartózkodási engedélyt?

Jó szokásomhoz híven ezt is túlaggódtam. A Robinson’s Mall-ban van a hivatal. Korán reggel, nyitásra mentünk nehogy ne kerüljünk sorra. Fekete egyenruhás, mosoly nélküli nők ülnek az üvegfalak mögött.

Egyikük adott egy nyomtatványt, hogy töltsük ki, készítsünk fénymásolatot az útlevelekről, és ha ezzel megvagyunk, jöjjünk vissza. Na, halál ideges lettem, hogy hol lehet fénymásolni Puertoban?

Rajtunk kívül még koreaiak, amerikaiak, franciák és egyéb nemzet tagjai álltak vagy ültek a hivatal körül. Egy látszólag régen a szigeten tartózkodó, koszosabb fehér embert kezdtünk követni, aki elvezetett minket a fénymásolós helyhez. Nem olcsó a fénymásolás, de hát miért lenne az, ha gazdag fehéreknek van rá szüksége általában.

Gyorsan vagy lassan?

Több lehetőséget lehet bejelölni a tartózkodást igénylő lapon. Egy vagy két hónapra igényled a vízumot? Tanuló, turista, munkavállaló esetleg házasság miatt akarsz a szigeteken maradni? Expressz intézést kérsz, vagy jó a három napos lassú? Mi expresszt kértünk.

Három óra alatt kész is, nem is kérdeznek semmit. A 30 napos vízumhosszabbítás négyünknek csekély 13 500 PHP (valamivel több, mint 80 ezer forint) volt.

Ez nagyon sokkolt hírtelen minket, úgyhogy Zsófi visszament és rákérdezett, hogy ha a lassított verziót igényeljük, akkor módosul-e ez az ár. Bizony módosul, fejenként 5-700 PHP-vel olcsóbb lesz.

Az expressz azoknak kell, akik nem a városban laknak és nem akarnak két-három éjszakát egy hotelben tölteni azért, hogy várakozzanak. Mi itt lakunk a városban, ráérünk minden nap elmenni és a vízummal foglalkozni.

Az eddigi részek

Hülye ötletből megvalósítható álom
Hosszú út álomtól valóságig
Megérkeztünk az új életünkbe

Berendezkedés a Fülöp-szigeteken

Szívatás

Mert a lassított bizony szívatósabb. Első nap elviszed a papírjaidat és leadod a mosoly nélküli közalkalmazottnak. Ő ad egy időpontot, ami másnap 15:30. De ez az időpont szent és sérthetetlen.

Ha késel 5 percet, akkor elküldenek haza, hogy holnap gyere újra. Ha pontos vagy, akkor beengednek és kifizetheted a vízum díját, majd másnap mehetsz vissza elintézni a papírjaidat.

Akkor beadod az útleveled és beülsz a sorba, ahol az expresszesek várnak és kivárod azt az egy órát, míg sorra kerülsz és visszakapod a bepecsételt útleveled. Egész megszokható a procedúra, mert amúgy sem csinál senki egész nap semmit, pont van idő a hülyeségre.

A kilépővízum

Onnantól kezdve mindig két hónapra igényeltük a vízumot lassított eljárásban. Ha tudjuk, hogy melyik három állami iskolát fogadják el a hivatalban mint tanuló jogviszony, akkor oda íratjuk be a srácokat és akkor rájuk nem kellett volna vízumot fizetni.

Hat hónapot meghaladó ott tartózkodás esetén kilépővízumot kell igényelni. Ezt nem mondják sehol és nincs kiírva sehova. A reptéren nem engednek felszállni a repülőre, amíg azt a papírt el nem intézed.

Ennek az átfutási ideje min. 3-4 nap és szintén egy rakás pénz. Mi is onnan tudtuk meg, hogy a szigeten lakó fehérek mondják egymásnak, hogy mindenki tudjon róla.”

Ha szívesen olvasnál még Meték tapasztalatairól (egy-két recepttel megspékelve), irány az oldaluk!

Börtön cellák (és pláza) nélkül

Share.

About Author

Leave A Reply