Bukhatják a brit diákhitelt a magyar és más uniós diákok

0

Már 2020-tól magasabb, „nemzetközi” tandíjat kell fizetniük a magyar és más európai uniós diákoknak a brit egyetemeken, ráadásul ha ez nem lenne elég, elveszíthetik a hozzáférést a brit diákhitelhez.

A magyar és az európai egyetemisták ezzel csatlakoznának kínai, amerikai és a világ más részeiről érkező társaikhoz. Ami talán ennél is fájdalmasabb, hogy elveszítik azt a lehetőséget is, hogy brit diákhitelből finanszírozzák tanulmányaikat.

Az idén, brit egyetemeken tanulmányokat kezdő európai diákok még annyit fizetnek, mint angol társaik, de az Oktatási Minisztérium arra készül, hogy már a jövő év elejétől megdrágítja tanulmányaikat.

A Buzzfeed portál azt állította: ezen túl, egy forrás szerint, a brit oktatási minisztérium a 2021-22-es tanévben mindenképp megvonja az EU-s diákoktól a lehetőséget, hogy csak annyit fizessenek, mint a brit tanulók – bár, az elképzeléseket még nem véglegesítették.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!

A brit kormány „hazai státuszt” adott az uniós diákoknak a 2019/2020-as tanévre, a nagyfokú autonómiával rendelkező Skócia kormánya pedig az ezt következő tanérve is megadta a kedvezményt.

A Buzzfeed szerint a brit kormány most arra készül, hogy 2021-től mindenképp megvonja a lehetőséget, hogy már most is igen magas, évi 10 000 fontos tandíjat fizethessék az egyéb külföldi diákokra kirótt, csillagászati költséghez képest.

Egy szakértő az InfoRádió helyi tudósítója szerint úgy fogalmazott: erkölcsileg nehezen lesz igazolható, hogy miért fizessen kevesebbet egy gazdag német, mint egy szegény indiai.

Jelenleg 135 ezer EU-s diák, köztük magyarok tanulnak a szigetország egyetemein és a jelenlegi tanévben már 3 százalékkal visszaesett az arányuk, miközben a posztgraduális képzésre jelentkezők között 9 százalékkal csökkent az uniós diákok aránya.

Csuklóztatás és teljes káosz brit módra:

Share.

About Author

Leave A Reply