Budapest közel olyan drága, mint Bécs

0

Régóta hangoztatott érv a határátkeléssel kapcsolatos vitákban, hogy „persze, persze, Nyugat-Európában többet lehet keresni, de drágább is minden, különösen a lakhatás”. A megállapítás sok szempontból még mindig igaz, ám Budapest rohamléptekkel zárkózik fel, olyannyira, hogy Bécs már alig-alig drágább, mint a magyar főváros és más nyugat-európai fővárosokban is vannak olyan piaci szegmensek, ahol a magyar főváros nem marad le.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint tavaly Európában Budapesten drágultak a legjobban a lakásbérleti díjak, a 15 százalékos emelkedés önmagában is brutális, pláne az, ha figyelembe vesszük, hogy a második legnagyobb drágulást felmutató Athénban 12 százalékkal nőttek az árak, míg például Bécsben 3 százalékkal csökkentek, a nyugat-európai városokban jellemzően 4-6 százalék körül volt az áremelkedés.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának tanulmányából persze az is kiderül, hogy Budapest még e drágulással együtt sem tartozik a legdrágábbak köré, ám az adatok elég érdekes dolgokat mutatnak.

(Itt érdemes megjegyezni, hogy az adatokhoz jellemzően a tipikusan jó állapotú, jól felszerelt belvárosi lakásokat vizsgálták, amiket tíz éven belül építettek vagy újítottak alaposan fel.

Csak hogy legyen némi képetek a környékekről, Budapesten például az I., II., III, XII., valamint az V., VI., VII. kerületet vizsgálták.)

Budapest alig olcsóbb, mint Bécs vagy Róma

Ha a 3 hálószobás lakásokat vesszük, akkor a budapesti 1550 eurós lakbér csak 100 euróval kevesebb, mint a bécsi vagy a római, de drágább, mint a brüsszeli (1300), bonni (1300), karlsruhei (1400), athéni (1450), vallettai (1450), oxfordi (1450) lakhatás, miközben ugyanannyiba kerül, mint Lyon.

A régióban Prága a legdrágább (1700 euró), ehhez képest Pozsony (1200), Varsó (1150), Bukarest (1150) vagy Szófia (920) kifejezetten olcsónak számít.

A felmérésben magyar részről a Duna House vett részt. A cég elemzési vezetője szerint idén a járványhelyzet miatt jelentős változások történtek a bérleti árakban és a bérleti konstrukciókban is.

„A rövidtávú lakáskiadások piacán ráadásul itthon is újra felerősödtek a szigorúbb szabályozási lehetőségek, amelyek további csökkenéshez vezethetnek” – mondta Benedikt Károly.

A londoni árak még mindig az egekben

Ha megnézzük azokat az európai nagyvárosokat, melyek a magyarok kedvenc célpontjainak számítanak (vagy számítottak), akkor érdekes következtetésekre juthatunk.

Például arra, hogy London még mindig brutálisan drága (3100 euró egy 3 hálószobás lakás), Berlin viszonylag nem vészes (1800 euró), ellenben München már húzósabb (2250).

Aki Dublinba költözne, az jó, ha számol azzal, hogy egy 3 hálószobás lakásért 2800 eurót kell fizetnie, Hollandiában Hága 2000 euró, Stockholm 2850, Oslo 2600, Bern 2050, Genf pedig 3150 euró.

Csupán érdekességként biggyeszteném ide a washingtoni (3350) és a New York-i (6600) adatokat, igaz, utóbbi kettő legalább dollárban van, igaz, New York ezzel együtt is brutális.

Kiéhezett óriáspatkányok árasztják el a brit otthonokat

Share.

About Author

Leave A Reply