Brazília testközelből

0

A kíváncsiság vágya és a felfedezés öröme mindenkiben ott lapul. Ki ne szeretne új kultúrát megismerni, betekinteni egy ismeretlen világba, lenyűgöző helyeket látogatni, és egy más szemléletet kialakítani? Az utazás nemcsak formálja a személyiséget, de rejtett képességekre is rávilágít, vagy éppen egy érdekesen működő rendszerre.

Brazília egy igazán sokszínű és egzotikus hely, amelyről mindenkinek más jut eszébe: foci, kávé, salsa, karnevál, esőerdők, Rio és még sorolhatnánk. De milyen életvitelszerűen élni Latin-Amerika szívében? Erre ad választ a Hello Brasil blog.

„Nagyvárosban lakni jellemzően kicsit felfokozottabb életmódot jelent, az emberek késő reggeltől kora estig dolgoznak, az élet simán kitolódik éjfélig vagy még tovább.

Viszont az élet egy Brazil nagyvárosban már teljesen más, itt az élet kitolódik még 2-3 órával, simán előfordul, hogy egy barát felcsenget éjfélkor, mert a környéken járt, hétköznap. A brazil étkezési kultúra része amúgy is az esti kávé fogyasztása, ami mondjuk otthoni fejjel érdekesnek tűnik, hogy valaki este 9 kor a vacsihoz még egy bögre kávét lehúz, de itt ez normális.

Kalandot keresel, vagy jobb életre vágysz külföldön? Válogass álláslehetőségek közül itt!

Az épület ahol élek, 30 emeletes, és minden szinten 11 apartman van, így akaratlanul is előfordul hogy minden nap buli van az egyik apartmanban (jellemzően fiatalok lakják, a lakások mérete miatt), soha senki át nem kopog vagy reklamál a másik miatt, még akkor sem ha már hajnal 3 kor 6 részeg ember énekel, mindenki úgy van vele, majd elfáradnak, aztán csend lesz. Jó dolog nem aggódni azon, hogy nehogy túl hangosak legyünk, ha vendégünk van” – írta Máté.

Emellett Brazíliában a bürokrácia egy létező jelenség, de valahogy ezekre a fogaskerekekre senki nem szórt egy adag fűrészport, rozsdával keverve. Elindítasz valamit, az jó eséllyel végig megy a rendszeren és azért mondok rendszert, mert rengeteg dolgot online vagy félig online lehet, sőt kell intézni – írja Máté a Hello Brasil blog szerzője, aki Paraná államban él már több mint 1 éve.

Hogy néz ki egy ilyen rendszer?

Az egész alapja a nyomon követhetőség. Időpontot foglalni például csak online lehet – vízumot intézni pedig csak időponttal lehet. Ezen felül működik egy oldal – nálunk ügyfélkapu -, ahol minden adózással és ügyintézéssel kapcsolatos állapotodat dokumentálják. Paraná államban létezik még egy plusz adózási és kontroll rendszer is.

„A CPF egy a Paraná állam által kitalált ügyes, (önkéntes bevalláson alapuló) rendszer, ahol nem csak a bevételedet tudja az állam, de azt is, hogy mikor merre mennyit költöttél. Azonnal látják, ha többet költesz, mint keresel, ami ugye illegális, le nem adózott jövedelmet feltételez. A rendszer önkéntes, ha akarod használod, ha nem akkor nem.”

Ha a pénztárnál elhangzik a CPF szám, akkor az alany vásárlások után adóvisszatérítésre jogosulttá válik. Így az állam láthatja a pénzmozgásokat, amiért cserébe a lakosság jóváírásra számíthat. Ennek a mértéke eléri az évi 500-600 reált, ami átszámolva 45-55 ezer forintnak felel meg.

Az adózás mértéke is másképp alakul, mint nálunk: egy 1600-2000 reálos fizetés után – ami 150-200 ezer forint – átlagosan 120-150 reálos – 10-13 ezer forintos – adóösszeget vonnak le.

De vajon megnyilvánul-e ez a szolgáltatások színvonalában?

Az egészségügyben lehet állami vagy magán biztosító társaságot választani. Az állami biztosítás színvonala hasonló állapotokat mutat a hazai helyzettel, míg egy magán társaság saját kórházzal, jó minőségű szobákkal rendelkezik. Szükség esetén lehetőség van egy hozzátartozónak az ott tartózkodásra is vagy az otthoni ellátást.

A legdrágább biztosítók havi 200-250 reál/fő-ért biztosítanak, ez kb. havi 20 ezer forint. Vannak közösségi alapon működő biztosítók is, ők már akár havi 8 ezertől elérhetők, ebben az esetben a vizitdíj 30-50 reál és bizonyos kezelések után pedig előfordulhat, hogy az adott intézmény benyújtja a számlát néhány száz reálos összegről.

A teljes posztot további képekkel itt találjátok, érdemes elolvasni!

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

Share.

About Author

Leave A Reply