Bor és csiganyál

0

Hát ez elsőre nem hangzik jól (legalábbis a csiganyál), de ha bor és csiga, akkor nem lehet kérdés, hogy Franciaországban vagyunk. A Fromázs blog segítségével nézünk szét egy kicsit gasztrofronton

„Franciaországban én nem tudok bort választani és nem csak azért mert nem értek még elég jól a borokhoz. Viszont tudom, hogy mit szeretek és a magyarországi borokat azért már elég jól ismerem, tehát itt meglepetésként ért, hogy ez a tudás itt nem segít. Igaz, azt be kell vallanom, hogy itt még a másfél év alatt nem ittam olyan bort, ami ne ízlett volna.

Mindenesetre itt nem a szőlő fajtáját írják rá a címkére, hanem a régió nevét, illetve a borászat nevét, amely általában úgy kezdődik, hogy Château de… Szóval ha én leveszek egy bort a polcról egy francia boltban, egyáltalán nem tudom megítélni, hogy milyen lehet, hiába tudom, hogy szeretem a merlot-t, a cabernet sauvignon-t és a syrah-t is.

Voltunk nemrég egy kezdőknek szóló, borkóstoló tanfolyamon, ahol egy térképen megmutatták nekünk Franciaország bortermelő régióit és azt is, hogy melyik régióban milyen szőlőfajták honosak. (…)

Ennélfogva, ha francia borról van szó, inkább rábízom magamat a nálam tapasztaltabbakra. Nagyon megörültem annak, amikor anyósomékkel elmehettünk a Nantes melletti kis településen rendezett termelői borvásárra, amolyan borexpóra. (…)

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

Az a helyzet, hogy itt 1500 forint körüli áron olyan finom borokat lehet már találni, mint amit otthon 2000-2500 forint körül találunk. Igaz, a férjem mindig mondja, hogy ne hasonlítgassak, mert a francia piac sokkal nagyobb és így versenyképesebbek.

A pezsgő, az már a luxus. A legolcsóbb üveg – a Brut Reserve Premier Cru – 16 eurónál kezdődött, amennyiben elkötelezzük magunkat a 6 palack mellett.

Egyesével 20 euró körül mozog az ára, mindenesetre ez olyan pezsgő, amelyet csak ünnepekkor bontanak itt ki, karácsony, szilveszter vagy szülinapok alkalmával.

Legalábbis, az én családom máskor nem is iszik pezsgőt, csak a fenti alkalmakkor, de akkor mindig és nagyon jót. A pezsgő itt csak száraz, legalábbis a kiállításon mást nem láttam.

Az italok mellett lehetett még néhány standnál sonkát és sajtot vásárolni, de ezek viszont nagyon drágák voltak, nem volt érdemes náluk vásárolni. Volt még egy árus, ahol egy akváriumban csigák voltak kitéve az asztalra és egy hűtőpultból, valamint egy asztalkáról kínálták a csigát. Enni és kenni.

Lehetett vásárolni előrecsomagolt csigát, amit meg kell főzni, illetve csigapástétomot, amit kenyérre lehet kenni, engem mégis a harmadik opcióval fogtak meg, az arckrémmel. Saját, házi készítésű anti-aging arckrémet is árultak ugyanis, csiganyál kivonattal!”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

Kiborultak a brit vendéglátósok

(Fotó: pixabay.com/Engin_Akyurt)

Share.

About Author

Leave A Reply