Bojár Gábor: a kivándorlás tragikus következménye

0

A kevés nemzetközi hírű magyar vállalat egyike a Graphisoft. Alapítója, Bojár Gábor fizikus szerint nagyon súlyos következményei lehetnek annak, ha a tehetséges kutatók elmennek Magyarországról.

Bojár Gábor szerint azok az országok a legsikeresebbek a világban, ahol a legtöbb pénzt teszik az oktatásba. Éppen ezért lenne fontos, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban kutatás-fejlesztésre érkező forrásokat megfelelően osszák el.

„Ennek lenyúlását egyébként az unió megakadályozhatná egy olyan szabályozással, hogy ne a kormány ossza el a pénzeket a kutatóintézeteknek, hanem közvetlenül, egy valóban független uniós szervezet juttassa el a forrásokat a pályázat nyerteseinek” – fogalmazott a Graphisoft alapítója a Népszavának adott interjúban.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Bojár Gábor szerint tragikus következményei lehetnek a kutatók elvándorlásának és erre történelmi példát is hozott.

„Meggyengül az ország, elveszíti az elitjének egy jelentős részt. Portugáliából a XIX. században az elit átköltözött Brazíliába a királyt követve. A következmény: az 1970-es évek elején szegényebb ország volt még az akkori Magyarországnál is, pedig hatalmas gyarmatbirodalma volt és megúszta mindkét világháborút”.

„Egy ország elit nélkül elszegényedik. És az a legnagyobb bűn, hogy ez a hatalom szerintem tudatosan szétveri az oktatást, mert úgy véli, hogy a képzetlen, tájékozatlan tömeget könnyebb irányítani” – mondta Bojár Gábor, akivel a teljes interjút itt lehet elolvasni.

A fizikai dolgozóknál a határátkelés a legnagyobb kihívás

Share.

About Author

Leave A Reply