Bizarr ételek, amiket kipróbáltam és imádtam

0

Ha az ember a világnak olyan sok táján élt, mint Trembácz Éva Zsuzsa, akkor óhatatlanul belefut egy-két bizarr gasztronómiai alkotásba. Lássuk tehát, melyek az ő kedvenc furcsa ételei!

„Jó étvágyú gyerekként egyáltalán nem válogattam, aztán a tinédzserkor a hormonális változások mellett krumpliőrületet hozott számomra.

Toplistás volt a rakott krumpli, a rántott krumpli, a nyolcvanas években szigorúan zsírban sült krumpli, a tejfölös krumplileves és a lapcsánka, de lelkesen piszkáltam ki a gulyáslevesből vagy a kelkáposzta-főzelékből is az apró burgonyadarabokat. (…)

Ettem szinte mindent, de különösebben nem ácsingóztam extrémebb kulináris élményekre. Ebbe az állapotba nyúlt bele az élet hozta számos távoli lakóhelyünk, és így kerültem közelebbi kapcsolatba – számomra – bizarr ételekkel, amelyek kissé átrendezték a toplistámat.

#1 Szecsuáni csípős csirke, avagy keresd a húst!

Amikor a pincér letette elénk Pekingben ezt az ételt, a férjemmel biztosra vettük, hogy valamelyik vígan himbálózó, piros lampionból éppen most filmezik A fehér ember átverése című kandi kamerás epizódot. A tányéron jó kilónyi csípős paprika volt a tetején finoman megszórva néhány nyolc milliméter átmérőjű csirkedarabbal.

Mivel mélyreható információszerzésünknek nyelvi akadályai voltak, ezért nekiláttunk a tepertőre emlékeztető darabkákat kihalászni a paprikatengerből. Amikor a piszok csípős paprika miatt szinte csak lehelni tudtam a mondanivalómat, beütött az utóíz: úgy tűnt, a csirkét még pár tubusnyi Lidocain spray-vel is befújták, ugyanis a szám teljesen elzsibbadt.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Azt már utólagos kutatásunk derítette ki, hogy e másodlagos hatás okozója a szecsuáni bors volt. Az első sokkhatás után azonban szerelembe estünk ezzel a labirintusszerű és egyáltalán nem zero waste étellel.

#2 S’more

Amíg mi a szalonnát sütögetjük a tűz felett, addig az amerikaiak ugyanezt teszik a két keksz között nyársra húzott csokiszelettel és pillecukorral.

Az alapanyagokból kiindulva mindez pillecukorral megbolondított pilótakeksznek is elmenne, de a tengerentúlon szeretik ezt az édes „szendvicset” olyan koromfeketére égetni, amitől a világ leglazább dietetikusa is azonnal onkológusért kiáltana.

Én maradok a kávébarna verziónál, amely meggyőzött a városi legenda igazáról: a különleges ízvilág repetáért kiált, ezért kapta nevét a „some more” szavakból a nyílt tűz feletti sütögetések elengedhetetlen finomsága, a s’more.

#3 Gyógyszernek minősülő ital

Makacs köhögésemet látva kínai ismerősöm égre-földre esküdözött, hogy ismeri a megfelelő gyógyírt, és munkához látott. Felforralta a diétás kólát, majd belereszelt jó adag gyömbért, és némi citromot is facsart bele. Csak első hallásra tűnt vad ötletnek – esküszöm, működik!

#4 Hüllők a tányéromon

Na jó, némelyik beleegyezésem nélkül került oda. A wokban sült, zöldségekkel gazdagon megpakolt rák egytálételben apró csirkedarabokra bukkantam, de a nyugis falatozás csak addig tartott, amíg kínai kollégáim közölték, hogy békacombot ropogtatok.

Íze a csirkéére emlékeztetett egészen apró csontdarabkákkal. Ezek után önszántamból vállaltam a kissé száraznak tűnő, marhahúslevesre emlékeztető krokodillevest.

#5 Rántott savanyú uborka

Amerikai kisvárosok vásáraiban két körhinta között, lakókocsik büféiben lehet olyan egyéb rántott ételekkel együtt rátalálni, amelyek első alkalommal biztos véletlenül vagy hagyományos alapanyag híján kerültek a liszt-tojás-zsemlemorzsa és forró olaj útjába. Profiknak jöhet a rántott Oreo keksz, de én megmaradok az egyébként finom rántott savanyú uborkánál.”

Ha mind a 9 ilyen étel érdekel, irány az eredeti írás!

Share.

About Author

Leave A Reply