Betiltják a mobilokat a francia sulikban

0

A szeptemberben kezdődő tanévtől sem mobiltelefont, sem tabletet, sem okosórát nem lehet majd bevinni a francia iskolákba. Ez alól az egyes intézmények tehetnek kivételt, de ez lesz az általános szabály. Mi a helyzet Magyarországon?

A francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés a napokban szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a mobiltelefonok használatát a közoktatási intézményekben. Az órákon eddig sem lehetett telefonozni, a jövőben már a szünetekben sem szabad majd.

Kritikusai szerint a törvény egyik nagy hiányossága, hogy nem rendelkezik az esetleges büntetésről. Az oktatási miniszter azzal indokolta a bevezetést, hogy az a zaklatás elleni küzdelem egyik lépése, emellett a változtatással megpróbálják megvédeni a gyerekeket a közösségi oldalakon terjedő visszaélésektől, amelyek internetes zaklatáshoz vezetnek.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Egy, a EuroNews által ismertetett felmérés szerint 2016-ban Franciaországban a 12 és 17 év közötti gyerekek 93 százalékának volt mobiltelefonja, 2005-ben ez az arány 72 százalék volt.

A nagy kérdés, hogy az iskolák miként tudják majd ellenőrizni a tiltás betartását. Akadnak, akik amiatt aggódnak, hogy ez megint a tanárokra ró plusz terheket, egyes szülőket viszont az aggaszt, hogy így nem tudják majd elérni a gyermekeiket.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon nincsen hasonló központi tiltás, és a EuroNews kérdésére a Klebelsberg Központ most is megerősítette, hogy nem is lesz ilyen. „Ellentétben a francia gyakorlattal Magyarországon erre vonatkozóan központi szabályozást nem kíván a Kormány bevezetni, a szabályozás lehetősége továbbra is a köznevelési intézményeknél marad” – fogalmazott a központ.

Miért jobb az osztrák iskola?

Share.

About Author

Leave A Reply