Berlinben 5 évig nem emelkednek a lakbérek

0

A német főváros vezetése úgy döntött, 2020 január elsejétől öt évre befagyasztják a lakbéreket. A döntés előzménye, hogy a berlini lakhatási költségek az elmúlt 10 évben duplájukra nőttek, ráadásul az idei első három hónapban is 7 százalékos volt az emelkedés.

A város vezetése szerint mindez 1,5 millió lakásban jelent majd védelmet az emelés ellen, és bár ugyan törvény még nincs róla (csak ősszel szavaznak), ha elfogadják, akkor sem lehet majd azzal trükközni, hogy a tulajdonosok gyorsan idén emelnek még a lakbéreken, mert azokat a június 18-i szinten fagyasztják be.

(Nem véletlen, hogy a Haus und Grund nevű, tulajdonosokat tömörítő szervezet még a döntés előtt arra szólította fel a tagjait, hogy emeljenek lakbért hétfő éjjelig.)

HATÁRÁTKELŐ. YOUTUBE. KATT.

A törvény nem vonatkozik az új ingatlanokra, akik pedig felújítanak, azok engedély nélkül maximum 50 eurócentet emelhetnek négyzetméterenként.

„A lakhatás alapvető szükséglet. Az új törvénnyel meg akarjuk fékezni a súlyos áremelkedést, és le akarjuk hűteni a túlhevült berlini albérletpiacot” – mondta a 444 összefoglalója szerint Katrin Lompscher, a lakhatásért felelős berlini tisztviselő.

Ismét tüntettek a drága német albérlet miatt

(Fotó: pixabay.com/jamesqube)

Share.

About Author

Leave A Reply