Belgium jöhet a britek helyett

1

Mármint nem arról van szó, hogy most a belgák gondolnák úgy, hogy elegük van az Európai Unióból (éppenséggel furcsa is lenne), csak arról, hogy készek elvállalni a kilépni készülő Nagy-Britannia helyett a 2017 második félévében esedékes soros uniós elnökséget.

Didier Reynders belga külügyminiszter (aki minisztertársaival az ulánbátori Ázsia-Európa Találkozón tartózkodik) azt mondta, terveiket már ismertette is az európai intézmények vezetőivel és mind Donald Tusk, az Európai Tanács, mind Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pozitívan fogadta a felajánlást.

Noha Belgium csak 2024-ben töltené be az unió soros elnökségét, a külügyminiszter úgy vélte, Brüsszel felkészült, és van tapasztalata egy ilyen horderejű esemény sikeres lefolytatásában.

Didier Reynders kiemelte, hogy az átvállalt elnökség nem jelent lényeges többletköltséget sem Belgiumnak, sem az Európai Unió intézményeinek, mivel a meglévő épületeket és üléstermeket használhatnák a tanácskozó miniszterek és diplomaták.

Belgium egyébként is nemzetközi események megrendezésére készül, mivel 2017 elején ott tartja következő csúcstalálkozóját a NATO, valamint a 2018-ban esedékes Ázsia-Európa Találkozóra (ASEM) is készül a főváros. A 2017-es elnökség sorsáról már a jövő héten dönthetnek az uniós vezetők.

(Fotó: twitter.com/dreynders)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Pingback: A hazajövetel nagy kérdése – StartHírek.hu

Leave A Reply