„Belefáradtam a magyar negativitásba”

0

A 25 éves Dia immár öt éve él Nagy-Britanniában, most egy skót kisvárosban él és dolgozik. Annyiban könnyebb dolga volt, hogy a bátyja immár tíz éve él a szigetországban, így a szülei is könnyebben engedték el.

„Belefáradtam a magyar negativitásba. Ez volt a legnyomosabb indoka a távozásomnak” – indokolta Dia öt évvel ezelőtti döntését, hozzátéve, hogy a beilleszkedés azért nem ment könnyen, annak ellenére sem, hogy nem a semmibe érkezett, hiszen bátyja akkor már évek óta kint élt.

„Nagyon-nagyon szégyenlős voltam és attól féltem, hogy rosszul csinálok dolgokat, csak nem merik nekem megmondani. Az elején persze így is volt, viszont később, körülbelül fél év után feloldódtam, és azóta minden jól működik” – mesélte.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

A külföldi élet segítette a feloldódásban, hiszen rájött, hogy ott senki sem ismeri, így nem kell szégyellnie, hogy milyen. Ráadásul Nagy-Britanniában szerinte nagyon befogadók az emberek.

Ami a barátságokat illeti, eleinte inkább csak a skótokhoz húzott, főleg azért, hogy minél gyorsabban jól megtanulja az angolt, megértse a speciális skót akcentust és be tudjon illeszkedni.

A magyarok közül inkább csak a munkatársaival tartja a kapcsolatot: „Tudom, hogy merre, hol dolgoznak a többiek, de nem igazán keressük egymás társaságát. Zárkózottak. Bizalmatlanok, vagy egyszerűen nem szeretik a negatív mentalitást maguk körül, ahogy én sem. Mondják is rólunk, hogy zárkózottak vagyunk és nagyon nehezen oldódunk fel, nem lépünk ki a komfortzónákból.”

A magyarországi eseményeket nem nagyon követi, elolvassa a Facebookon ismerősei posztjait, de különösebben nem keresgéli a magyar híreket – és ebben nem kevés tudatosság van.

„Egyáltalán nincs honvágyam, soha nem is volt. Azokat az érzéseket, amelyeket Magyarország képez bennem, próbálom elnyomni. Persze, a családom nagyon hiányzik, de ha a pesszimista magyar mentalitás az eszembe jut, ráébredek, hogy miért is vagyok itt” – mondta a Zsúrpubi oldalnak.

„Amióta kijöttem, az otthoni kapcsolataim fokozatosan leépültek, csak egyetlen barátommal tartom a kapcsolatot. Úgy voltam vele, ha ő nem ír, akkor én sem írok. Azokkal viszont folyamatosan tartom a kapcsolatot, akikkel itt barátkoztam össze, de időközben hazaköltöztek. Igazából azért is inkább velük vagyok jóban, mert ők ismerik a helyzetemet és nem negatívak. Nem kezdenek el panaszkodni, hogy otthon nincs munka, nem lehet megélni, mi milyen drága, stb.” – mesélte Dia.

„Ha nekik mesélek, akkor jobban átérzik, megértik a helyzetet. Ezzel szemben az „átlagos otthoniak” teljesen mást képzelnek az itteni életemről, mint amilyen az valójában. Talán azt hiszik, hogy itt kolbászból van a kerítés, pedig ez abszolút nem igaz” – hangsúlyozta.

„Nem tudom, mit hoz a jövő, de egyelőre nem fordult meg a fejemben, hogy hazaköltözzek. Ez persze változhat idővel, de inkább a nem fele hajlok. Azt viszont nem mondom, hogy soha nem költözöm haza, hiszen bármi történhet, de szerencsére ezen még nem kell gondolkoznom” – szögezte le Dia.

Azt viszont nem zárta ki, hogy másik országba költözzön, nagyon érdekelné az Egyesült Államok vagy Új-Zéland, de egyelőre nagyon jól érzi magát Skóciában.

Nem értem már Magyarországot

(Fotó: pixabay.com/Kamyq)

Share.

About Author

Leave A Reply