Bejön a Grexit-forgatókönyv?

0

Londoni pénzügyi elemzők nem tartják kizárnak, hogy Görögország idén távozhat az euróövezetből. Az előre hozott választások miatt ugyanis különösen érdekes időszak következhet a görögöknél.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szokásos év eleji, átfogó világgazdasági prognózisában döntő jelentőségűnek nevezi az idei évet az euróövezet szempontjából, mivel ez lehet az az év, amikor „legalább egy” tagállam elhagyja a valutauniót.

Mindezt elsősorban a hamarosan esedékes előre hozott görögországi választások miatt vélik így, hiszen a közvélemény-kutatásokat a szigorú, takarékos gazdaságpolitikát elvető Sziriza párt vezeti.

A „Grexit-forgatókönyv” (Greece + exit) a görög adósságválság mélypontján jött létre, akkoriban a londoni elemzők jó része úgy vélte, fenntarthatatlan Görögország euróövezeti tagsága, és egyöntetűen azt jósolta, hogy Athén hamarosan távozik a valutaunióból.

A görögországi belpolitikai fejlemények kockázataira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet, egyelőre a „Grexit” lehetőségének mérlegelése nélkül – írja az MTI.

A franciák és az olaszok járhatnak igazán rosszul?

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő helyzetértékelése szerint Görögország hitelképességi kockázatait növeli, hogy a görög parlament a héten képtelennek bizonyult új államfőt választani, és ezért előre hozott parlamenti választásokat kell tartani.

A hitelminősítő szerint a görög kormány pénzügyi helyzete már nyárra feszültté válhat, még akkor is, ha a költségvetést egyébként sikerülne szoros ellenőrzés alatt tartani. A másik fő kockázat, hogy megint elkezdik kimenekíteni a pénzt a görög bankrendszerből.

Az Eurasia Group politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni szakértői szerint a görög belpolitikai válságtól Franciaország és Olaszország lesz a legsebezhetőbb, ugyanis ez a két ország hajtotta végre a legkevesebb reformot az euróövezeti adósságválság óta.

A németek sem erőltetnék

A minap egyébként a német CDU frakcióvezető-helyettese pendítette meg egy interjúban, hogy mivel Görögország már „rendszerszinten” elveszítette jelentőségét, ezért nem fogják még egyszer megmenteni, ha nem áll be a sorba.

„Azoknak az időknek, amikor meg kellett mentenünk Görögországot, vége. A politikai zsarolásra már nincs lehetőség” – fogalmazott Michael Fuchs a görögországi előre hozott választások bejelentése kapcsán.

Görögország 2010 óta két mentőcsomag keretében 240 milliárd eurós támogatásban részesült, az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) forrásaiból.

Nem Michael Fuchs volt az egyetlen német politikus az elmúlt napokban, aki figyelmeztette a görögöket, hasonlóképpen fogalmazott Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter is.

Share.

About Author

Leave A Reply