Babysitterből neurológus Svájcban

0

A „Miből élnek a magyarok Svájcban?” sorozat legújabb részének főszereplője Ági, aki neurológusként dolgozik az országban. Ismét egy részletet olvashattok Csilla interjújából, a teljes beszélgetést pedig a poszt végén található videóban nézhetitek meg.

Csilla: Hogy kerültél ki Svájcba?

Ági: Németországból jöttem, mert itt nagyobb a kereslet. Kölnben tanultam, ott is tettem le a szakorvosi vizsgát. Neurológus vagyok, azaz agyvérzések, sztrókok, szklerózis multiplex, stb. képezik a szakterületemet.

Csilla: Mennyire felszereltek a svájci kórházak?

Ági: A kórház, ahol dolgozom, nagyon jól felszerelt, minden van. Északkelet-Svájc legnagyobb kórháza, helikopter jön, ha úgy van, tényleg minden van.

Csilla: Hogy néz ki egy napod?

Ági: Reggel megbeszélés, hogy ki van az intenzív osztályon, milyen volt az éjszaka, milyen műtétek voltak, volt-e valami különleges esemény, reanimáció például.

Utána általában a műtőben vagyok, most aktuálisan aneszteziológusként, megnézzük, hogy kell-e tubus a légcsőbe vagy ha rövid a műtét, akkor csak maszkkal altatunk. Attól függ, hogy kinek mi a legjobb.

Csilla: Milyen bérezésre számíthat egy kezdő orvos?

Ági: Svájcban nem tudom konkrétan, de kezdő szakorvosként 120 ezer CHF bruttó. Ami azt jelenti, hogy öt-hat év tapasztalat kell legalább hozzá. Ehhez jönnek még bizonyos pótlékok, ha az ember éjszaka dolgozik vagy esetleg vasárnap illetve ünnepnapokon.

Csilla: Mit szeretsz a munkádban a legjobban?

Ági: Én tényleg nagyon szeretem, ha valaki rosszul van, sokkal jobban lehet látni, hogy mennyit javul nagyon rövid idő alatt. Ami nehézkes, az az, ha valakinek krónikus betegsége van, azon is lehet csiszolni, de ott nem annyira látványos.

Ha valaki nagyon rosszul van, folyamatosan csak hány, levegőt se kap, azt se tudja, mi van körülötte, kap a vénájába valamit és utána már szépen tud beszélni és levegőt kap, sokkal jobban van.

Csilla: Mennyire sikerült beilleszkedni?

Ági: Azáltal hogy már tudtam németül, mikor idejöttem két évvel ezelőtt, sokkal könnyebb volt, mint Németországban, ahol még nem beszéltem a nyelvet. Igazság szerint más is a státuszom, Németországba babysitterként mentem, nem volt szakmám se, szóval az más volt egy kicsit.

Csilla: Ért-e negatív diszkrimináció mióta Svájcban élsz azért, mert külföldi vagy?

Ági: Igazság szerint nem. Hozzá kell tenni, hogy én fehér vagyok, nem is nagyon látszik, hogy külföldi vagyok. Vannak például afrikai barátaim, ők is orvosok, Németországban élnek, ott végezték az egyetemet. Voltam az esküvőjükön is Kenyában, rajtuk látszik, hogy külföldiek, ők meséltek durva sztorikat.”

A teljes interjút megnézhetitek a videón.

Share.

About Author

Leave A Reply