Azért a többség még szereti az eurót

0

Az eurózóna állampolgárainak még mindig úgy gondolja, hogy országa számára inkább pozitív az euró megléte – derül ki az októberben készült friss Eurobarométer-kutatásból.

Az utóbbi években sokan temették már az eurót, viszont a felmérésekben rendre az derül ki, hogy az emberek többsége szerint jól járt országuk azzal, hogy bevezették a közös fizetőeszközt.

Az Eurobarométer 17 500 fős mintán készített telefonos felmérése szerint a megkérdezettek 56 százaléka gondolja úgy, hogy eddig jól járt országa a tagsággal. Ez öt százalékpontos csökkenés a tavalyi felméréshez képest. A megkérdezettek 33 százaléka szerint inkább rossz az euró az országa számára, 11 százalék pedig nem tudja, vagy nem tudja eldönteni.

A felmérésben több figyelmeztető jel is van – írja a Portfolio.hu.

Például három országban (Olaszország, Litvánia és Ciprus) már 50 százalék alatt van az euró támogatottsága, a 19 tagállam közül csak hat esetében (Írország, Lettország, Málta, Hollandia, Ausztria és Finnország) nőtt a közös deviza támogatottsága egy év alatt.

Litvánia, Ciprus és Görögország esetében legalább 10 százalékpontos volt a visszaesés, intő jel, hogy a nemrég csatlakozott litvánoknál 13 százalékponttal esett vissza a pozitív megítélés aránya.

A felmérésből az is kiderül, hogy a férfiak nagyobb eséllyel gondolják pozitívnak az eurót, náluk 61% az arány szemben a női 51%-kal.

A fiatalok körében a legnépszerűbb még mindig a közös deviza, a 15-24 évesek 68%-a gondolja pozitívnak, miközben az idősebbek körében csak 52-55% ez az arány.

Az alacsony iskolázottságúak körében csak 36% a közös deviza támogatottsága, míg a magasan képzetteknél ez az arány 65%.

(Fotó: pixabay.com/Alexas_Fotos)

Share.

About Author

Leave A Reply