Az új Ígéret Földje

0

Nyilván a legtöbb határátkelő az Ígéret Földjét keresi, és az is igaz, hogy ez mindenkinek máshol van. De jó eséllyel azért elég sokan kipróbálnánk Ausztráliát… azon belül viszont az Ausztrália A-tól Z-ig blog tanácsára lehet, hogy érdemes lenne Brisbane felé venni az irányt. Hogy miért, az rögtön kiderül.

„Brisbane Ausztrália harmadik legnagyobb városa Sydney és Melbourne után a maga 2.3 millió lakosával. Habár az elmúlt években leginkább Sydney és Melbourne volt az Ausztráliába bevándorlók elsődleges célpontja, manapság már egyre többen választják az újrakezdés színhelyének Brisbane-t. Nem is véletlenül…

Brisbane-ben már vagy 5x voltunk az elmúlt 4 évben, és meg kell mondjuk, legelőször nem tetszett különösebben a város, pláne úgy, hogy akkor még teljesen oda-meg-vissza voltunk Sydney-től.

És valóban, azért az óriási öböllel, a számtalan meseszép stranddal nem nagyon tudja Brisbane felvenni a versenyt úgy, hogy nincs is igazán tengerpartja, ’csak’ egy folyó szeli ketté.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Ráadásul Brisbane elég lapos, csak a nyugati oldalon van egy nagyobb domb (Mt Coot-tha), ahonnan bár szép a rálátás a városra, de azért a látvány közel sem olyan elképesztő, mint mondjuk a Gellérthegyről Budapest, vagy mondjuk a TV toronyból Sydney.

Félreértés ne essék, azért nem is csúnya Brisbane, egy viszonylag tipikus nyugati nagyváros felhőkarcolókkal, egészen szellős városnegyedekkel (legalábbis Sydney-hez és Melbourne-höz képest), és szinte minden megtalálható benne, amire egy magunkfajta fiatal párnak szüksége lehet (színházak, múzeumok, jó éttermek, szociális programok, parkok, fesztiválok, stb.). (…)

A belváros könnyedén keresztülsétálható és jó néhány érdekes templom, park keresztezi a felfedező útját. Hétköznaponként sem őrülten tömött, hétvégén pedig szinte teljesen kiürül, alig lézeng néhány turista, hiszen ott elsősorban irodák találhatóak, lakóházat alig.

Talán az egyik kivétel a nyugalom szempontjából a Queen St sétálóutca, ahol azért mindig sokan mászkálnak és vásárolgatnak a folyamatos bolti leértékelések miatt. (…)

Szóval Brisbane összességében egy kellemes, még közel sem annyira zsúfolt és őrült város, mint Melbourne vagy Sydney, így elsősorban azoknak lehet jó alternatíva, akik nyugisabb, de azért még izgalmas, szociális életre vágynak Ausztráliában.

A lakhatás még jóval olcsóbb, mint a másik két ausztrál városban, 400-500 dollár / hétért már akár 3-4 szobás házat is lehet bérelni 40-60 percre a belvárostól (Sydneyben ez inkább minimum 700-800 AUD).

Egyre több multicég hoz létre irodát Brisbane-ben, ami szépen vonzza magával a nemzetközi beállítottságú családokat, ez pedig egyre felvilágosultabbá és kulturálisan színessé teszi a várost.

A másik megfigyelhető tendencia, hogy azok a friss gyerekes családok, akiknek Sydney vagy Melbourne szinte élhetetlenné vált az elmúlt években az elképesztő lakásár drágulások miatt, azok egyre többen választják Brisbane-t a letelepedésre, házvásárlásra.

Összehasonlításként amíg Sydney-ben normális helyen házat venni 1 millió dollár alatt már szinte lehetetlen, Brisbane-ben azért már 5-600 ezer dollárért egész jókat lehet kikapni (igen, igen, ez is rengeteg pénz, de minden relatív, ugye…).

Időjárás

És akkor elérkeztünk Brisbane legnagyobb csáberejéhez, az időjáráshoz. Véleményünk szerint egész Ausztráliában Brisbane-ben a van a legjobb idő. Na persze mi nagyon szeretjük a meleget, akik nehezen viselik a folyamatos 30 fok feletti, iszonyúan párás hőmérsékletet, azok tartsák távol magukat a várostól. (…)

A természet

Nos, bár Sydney-t mi továbbra is nagyon szeretjük a csodálatos természeti adottságai miatt, de azért Brisbane sem panaszkodhat sokat. Ok, tengerpartokban labdába sem rúghat, viszont ha valaki hajlandó egy kicsit autózni (mondjuk 1-1.5 órát), akkor olyan beach-ek közül választhat, amilyeneket nem sok helyen lehet a világon látni. (…)

Munkák és fizetések

Ha eddig minden szépnek és jónak hangzott, és már pakolsz is, hogy odaköltözz, akkor azért még egy percet várj. Ugyanis valahogy jó is lenne Brisbane-ben megélni, nemde? Nos, ezzel viszont akadhatnak „apróbb” problémák, mégpedig az elérhető munkák számával és a fizetések nagyságával kapcsolatban.

Egy gyors munkakeresés a seek.com.au munkahelykereső oldalon rögtön megmutatja, hogy mi is a helyzet: amíg Sydney-ben és Melbourne-ben ~50.000 munkát hirdetnek, addig Brisbane-ben 17.000-et. Persze, Brisbane-ben kb. fele annyian élnek, mint a másik két fővárosban, de arányait tekintve még így is jóval kevesebb a munka sajnos.

Ráadásul az eloszlása sem túl kellemes, hacsak nem az építőiparban vagy a vendéglátásban szeretnél elhelyezkedni, ugyanis ezen a kettőn kívül viszonylag nehéz normális, jól megfizetett munkát találni a városban.

Még a különböző, programozással és IT-val kapcsolatos munkák kezdenek egyre keresettebbek lenni ott, de fizetésügyileg azért bizony Sydney és Melbourne mögött maradnak a bérek rendesen, átlagosan 20%-kal. Szóval érdemes a nagy költözés előtt jól körülnézni, és még azelőtt munkát keresni, mielőtt odaköltözne az ember.”

A teljes posztot rengeteg képpel itt találjátok, feltétlenül olvassátok el!

Hogyan telepedhetsz le Új-Zélandon?

Share.

About Author

Leave A Reply