Az öt legidegesítőbb dolog a latinos munkamorálban

0

A latinos munkatempóhoz kell idegrendszer, persze ha az ember bele tud helyezkedni ebbe az életvitelbe, akkor nem is olyan vészes a dolog. Hogyan látta mindezt Uruguayban a Ritravel blog anno?

„1. Mindenki nagyon ráér..

A megbeszélt időpont a legritkább esetben vehető készpénznek, minimum 10 perces késéssel szinte minden esetben számolni kell, legyen szó baráti találkozóról, boltnyitásról, hivatalos dolgokról vagy akár nyelvóráról.

A rekordot Montevideóban sikerült megélnünk, az ismerős srác a megbeszélt időpontnál pontosan másfél órával később érkezett a találkozóhelyre anélkül, hogy előtte egy mukkot szólt volna. (…)

2. Bürokrácia és fejetlenség

Semminek nincs felelőse, mindenki csak néz és sajnálkozik. Ezt többször tapasztaltam az eltelt pár hónap alatt, amint egy bevásárlásnál nagyobb dolgot szerettünk volna véghez vinni. (…)

3. Szieszta, szieszta

Montevideóban csak pár boltocska zár be délutáni szieszta idejére, vidéken és Argentína északi részein viszont abszolút bevett szokás, hogy délután egy- fél kettő és öt óra között egy árva lelket sem látni az utcán, minden zárva van, hiszen mindenki a jól megérdemelt ebéd-, alvásprogramban vesz részt éppen. Persze csak ráérősen, matét iszogatva térnek vissza az emberek a munkába szieszta után. (…)

4. Piacgazdaság egy kicsit másként…

Kattints és keresgélj!

Viszonylag nehezen szoktam meg a ritmust, és még az utolsó montevideói bevásárlások alkalmával is kicsit felforrt az agyvizem, mikor egy-egy bolti bevásárlásra került sor.

Az teljesen elfogadott, hogy a téged éppen kiszolgáló (vagy inkább elviselő) bolti alkalmazott a tegnap esti buli történéseit meséli telefonon a barátnőjének, és a legkevésbé sem zavarja, hogy elvileg éppen rád, mint vevőre kellene koncentrálnia. Ha esetleg nem telefonon beszél, akkor a biztonsági őrrel vagy egy ismerős vevővel cseveg, ahelyett, hogy dolgozna mondjuk pénztárban. (…)

5. Kicsit fordított rendszer

Van azért kivétel, de többnyire meg lehet állapítani, hogy a szolgáltatási és egyéb más szektor sem igazán igazodik a te igényeidhez, ez inkább fordítva kell, hogy történjen. Ezalatt értem például, hogy Karácsony vagy Szilveszter napján egyetlen nyitva lévő éttermet sem találtunk, hogy a négynapos karneváli hétvégén egész Uruguay szinte megáll, semmi sincs nyitva.”

Ennyi tehát a rövid részlet, akit részletesebben érdekel a latinos temperamentum és szívesen nézegetne még képeket, az kattintson a RiTravel blogra itt!

Share.

About Author

Leave A Reply